Dag 1. We Verdrinken.

Orden je fotoleven in september.

We verdrinken. Orden je fotoleven in september. Vandaag-de-dag lopen we ‘t risico dat we onze foto- en videocollectie gaan verliezen door technologische veroudering en andere rampen zoals digitale overbelasting maar ook door bijvoorbeeld natuurrampen of door brand. Het feit dat we in ‘n oogwenk duizenden foto’s maken en delen, geeft ons vaak ’t gevoel dat we gewoon altijd over deze foto’s kunnen beschikken. Maar niks is minder waar. 

1,4 biljoen digitale foto’s.

De statistieken zijn onthutsend. In 2020, maakten we met z’n allen 1,4 biljoen digitale foto’s en dit aantal zal naar verwachting nog verder toenemen. En er zijn momenteel naar schatting meer dan 4,7 biljoen foto’s opgeslagen op computers, telefoon, harde schijven en andere apparaten. Dat aantal zal naar verwachting nog verder toenemen. Er wordt ook geschat dat er zo’n 1,7 biljoen papieren foto’s zijn in albums, op zolders en in schoenendozen. En deze wachten allemaal om te worden gedigitaliseerd en geback-upt. Dus voorkom dat je verdrinkt en orden je fotoleven in september.

Videobanden, zoals VHS.

En hoe zit ’t dan met je oude videobanden? Videobanden, zoals VHS, waren erg populair en er werden er veel van verkocht. Ze hadden een gemiddelde lengte van 2 uur. Dat zijn echt veel uren aan videomateriaal van pasgeboren baby’s, hun eerste stapjes, bruiloften, barbecues, jubilea, diploma-uitreikingen en ga zo maar door. Maar weet je, de herinneringen op die video’s zijn niet veilig.

Het materiaal van die videobanden is niet gemaakt om permanent media op te bewaren. Na zo’n 20 jaar, zelfs als ze onder optimale omstandigheden worden bewaard, verslechterd de kwaliteit. En wist je dat, minder dan 1% van deze herinneringen is omgezet naar digitaal, wat eigenlijk een veel duurzamere en veiligere methode is.

Ook het bekijken van deze banden wordt steeds moeilijker omdat de meeste apparaten waarop ze moeten worden afgespeeld verouderd zijn. ’t Is het dus helemaal niet verwonderlijk dat mensen het gevoel hebben te verdrinken in hun foto- en videocollectie. Orden je foto- en videoleven deze maand.

Haal even rustig diep adem, ik ben er om je te helpen.

September is Red Je Foto’s Maand.

Misschien wist je dit al maar september is dus Red Je Foto’s Maand. De komende 30 dagen zal ik tips, tricks en inspirerende berichten met je delen over hoe je je afgedrukte foto’s, digitale foto’s, videobanden, andere media en souvenirs kunt ordenen. Het fenomeen is overgewaaid uit Amerika. Onder leiding van CEO Cathi Nelson is het bedrijf The Photo Manager opgericht en zorgen elk jaar voor gratis online trainingen. Ook dit jaar weer check deze website en registreer voor 1 van de 40 cursussen. Succes! 

Mijn doel is om je te helpen bij het kiezen van die foto’s, verhalen en herinneringen die er ‘t meest toe doen én die je voor de komende generaties wilt bewaren. Orden je fotoleven in de maand september voorkom dat je verdrinkt in je grote hoeveelheid foto’s.

Maar wat ik eigenlijk vooral wil, is dat al je herinneringen weer tot leven komen zodat je er vandaag nog van kunt genieten!

 

maud boom

KvK: 74547763
Telefoonnummer: +31 (0)6 515 911 36

Copyright © 2024 maudboom.com