De 3-2-1 back-up Strategie.
Gebruik de 3-2-1 back-up strategie om je digitale bestanden te beschermen. Het is serieus de belangrijkste regel in de digitale wereld. Voor al je digitale bestanden trouwens, niet alleen je foto’s en video’s:
- Maak DRIE kopieën van je digitale gegevens (foto’s, video’s, documenten, enz.),
- die zijn opgeslagen op TWEE verschillende soorten media of apparaten (bijvoorbeeld een computer en een externe harde schijf),
- met ÉÉN kopie op een externe locatie (een andere fysieke locatie bijvoorbeeld bij een familielid in huis of op je werk, of in de ‘Cloud’).
Laat ik iets duidelijker uitleggen wat ik bedoel met de 3-2-1 back-up Strategie.
Bij het kopiëren raad ik je aan om je totale foto- en videocollectie ten minste 3 keer te kopiëren. Als je straks je hele collectie hebt geordend en in Epicentrum hebt zitten (zie meer info bij Dag 21), dan is het gemakkelijker om kopieën van je bibliotheek te maken.
Die kopieën moeten dan worden geback-upt naar ten minste 2 andere plekken. Bijvoorbeeld: je eerste originele set van foto- en videobestanden zit in je bibliotheek en is opgeslagen op je hoofdcomputer. Je tweede set afbeeldingen wordt opgeslagen op een externe harde schijf. De derde set wordt buitenshuis (bijvoorbeeld op je werk, of bij een familielid) opgeslagen, of bij een cloudleverancier. Dit is de 1 in de 3-2-1-back-up strategie.
Stel dat je computer crasht, dan heb je je foto’s nog altijd op je externe harde schijf. Als je huis afbrandt, wat ik natuurlijk niet hoop en waar je ook niet van uitgaat, dan staan je afbeeldingen in ieder geval veilig in de Cloud of op een locatie buitenshuis.
Mocht je cloudleverancier nou onverhoopt failliet gaan, dan heb je in ieder geval je originelen op je computer staan.
Je zou nou misschien het gevoel kunnen hebben dat dit wat overdreven is, totdat het je een keertje overkomt. En dat is één ding dat zeker is, is dat we allemaal zo’n moment zullen krijgen of hebben gehad. Zo’n verschrikkelijk moment dat je dierbare herinneringen bent verloren.
Migreren van je bestanden.
De opslagplaatsen van je foto’s en video’s, verouderen. Een voorbeeld is de floppy disk en de VHS-band. Dus zorg ervoor dat je op tijd je bestanden van het verouderde systeem naar het nieuwe systeem kopieert. Op een bepaald moment in de toekomst gaat je externe harde schijf kapot (de gemiddelde levensduur van zo’n harde schijf is 5 jaar). De technologische ontwikkelingen van computers en laptops gaan ook gewoon door, dus ook die moeten op enig moment worden vervangen. Dit heet in de IT-wereld migreren van je bestanden.
Daarmee zorg je dus dat je foto’s en video’s altijd:
- beschikbaar zijn
- veilig worden bewaard en soms zelfs worden
- verbeterd
Digitale foto’s en video’s hebben constant onze aandacht nodig.
We moeten ons digitaal beeldmateriaal blijven beheren qua tijd én budget, om ervan verzekerd te zijn dat we ’t over 100 jaar nog steeds kunnen bekijken.