Dag 9. Wees een Detective.

Tips voor een fotodetective.

Heb je ook een stapeltje foto’s waarvan je niet meer weet wanneer ze gemaakt zijn?

  • Kijk goed naar zo’n foto, zie je ergens een muurkalender hangen, of Kerst- of Paasversiering? Tel de kaarsjes op de verjaardagstaart voor het juiste jaartal dat de foto is genomen.
  • Gebruik vooral de aanwijzingen die op je foto’s staan. Als je geluk hebt, staat de achterkant van de foto een datum geprint. En als je echt geluk hebt, heeft iemand informatie op de achterkant van de foto geschreven (personen, plaats, gebeurtenis, datum).
  • In persoonlijke documenten en brieven staat zoveel informatie en data om de nodige mysteries voor je te ontrafelen. Duik die schoenendoos maar eens in.

Google is de beste vriend van een fotodetective.

Je bent pas echt een fotodetective als je Google gebruikt. Google is je vriend om te achterhalen in welk jaar de foto is gemaakt. Zoek ‘t type auto op dat op de foto staat, of het kenteken, ‘t kapsel of ’t kledingstuk dat je moeder aan heeft, of Google de woorden en het logo op het reclamebord dat op de foto staat en je weet bijna precies wanneer de foto genomen is.

Fysieke aanwijzingen.

Kijk naar het formaat, de vorm en het papier van de foto zelf. Grote ontwikkelaars zoals Kodak hebben hun stijl gedurende hun bestaand steeds veranderd en dit kan een goede aanwijzing zijn voor het tijdperk waarin een foto is ontwikkeld.

Hieronder tref je een paar websites (Engels) aan die je kunt gebruiken om het jaartal waarin de foto is afgedrukt te herleiden. Dit lukt meestal aan de hand van ‘t type en de stijl van de foto (wel of geen kartelrandje) of aan de hand van het papier dat is gebruikt.

Hulpmiddelen.

Een fotodetective gebruikt hulpmiddelen zoals:

  • een vergrootglas of juweliersloep
  • de zoomfunctie op een computer of telefoon als je foto al gedigitaliseerd is
  • een zoekmachine zoals Google
  • boeken of websites over mode, kapsels, auto’s
  • op www.wiewaswie.nl of cbg.nl kun je speuren naar je voorouders

Familietijdlijn

Eén van je belangrijkste hulpmiddelen is eigenlijk je familietijdlijn. Stel ‘em samen voor jezelf en voor je gezin. Gebruik de trucjes zoals hierboven beschreven om belangrijke data zoals geboorte, huwelijk, verhuizing, verjaardagen, reizen etc. vast te stellen. ’t Wordt dan uiteindelijk een perfect hulpmiddel bij het ordenen van je fotocollectie.

Et voilà, zie hierboven de trukendoos van een Foto Manager bij het dateren van familiekiekjes.

 

maud boom

KvK: 74547763
Telefoonnummer: +31 (0)6 515 911 36

Copyright © 2024 maudboom.com