De beste software voor het ordenen van je foto’s in 2022

De beste software voor het ordenen van je foto’s in 2022. Laten we het nu hebben over het kiezen van de juiste software, ook wel fotobeheerprogramma genoemd, om je fotoleven nog gemakkelijker te maken. Een fotobeheerprogramma gaat je helpen om je foto- en videobibliotheek nog beter en sneller onder controle te krijgen.

Maar wat is nu het beste fotobeheerprogramma voor het ordenen van je foto’s in 2022 om te gebruiken? Zoals zo vaak in het leven, kun je niet zeggen dát is de beste software. We zijn als mens allemaal anders. En iedereen heeft zo zijn of haar eigen voorkeur.​​​​​​​

In dit artikel ga ik uitleggen welke verschillende soorten fotobeheerprogramma’s er zijn en hoe ze werken. Ook vertel ik je waarom Adobe Lightroom Classic mijn favoriet is. Dit is gewoon een top product van een gerenomeerd bedrijf dat al sinds 1985 bestaat.

Okay, laten we beginnen.

Als je je beeldmateriaal wil ordenen en sorteren heb je een fotobeheerprogramma nodig. Goede software biedt veel voordelen, namelijk:

● De software organiseert je verzameling op een slimme manier.

Het schept orde in de chaos en het fotobeheer wordt eenvoudiger.

● Alleen al ‘t bekijken van je foto’s is een hele verbetering.

● Het beheer van je beeldmateriaal wordt eenvoudiger.

● Er is meer overzicht in het beeldmateriaal dat je hebt verzameld.

● Met metadata, zoekfunctionaliteiten schep je orde in de chaos.

● Je zoekt makkelijker met titels, trefwoorden, speciale verzamelingen.

● De foto’s kunnen worden bewerkt en filters worden toegepast.

● Favoriete foto’s kunnen worden geclassificeerd met sterren of vlaggen.

● Er kunnen bijschriften/titels en korte verhaaltjes aan je foto worden toevoegen.

● Al met al, je wordt weer blij om met je foto’s aan de gang te gaan.

De verschillende soorten fotobeheerprogramma’s zijn:

  1. Apps
  2. Webservices
  3. Databases
  4. Browsers
  5. Cloud

1. Apps

De eerste categorie zijn de mobiele apps voor je smartphone of tablet. Er zijn zeker een paar interessante apps, en er komen steeds nieuwe bij. Het probleem alleen dat mensen heel veel foto’s hebben, echt meer dan 10.000 stuks. Als je die allemaal op het kleine scherm van je telefoon zou moeten sorteren en ordenen en van metadata moet voorzien, is dat niet efficiënt en waarschijnlijk ook niet goed voor je gezondheid. De App Slidebox voor iPad en iPhone is hier een voorbeeld van. 

2. Webservices

De tweede categorie van fotobeheerprogramma’s zijn de verschillende webservices die via de Cloud werken. Je foto’s en video’s heb je je levenslang. Bedrijven kunnen failliet gaan, dus aan webservices vertrouw ik mijn foto’s en video’s niet toe. Veel van deze sites ondersteunen de metadatastandaarden niet. En je moet je foto’s altijd uploaden naar hun website, om ze vervolgens weer naar je computer te downloaden als je er iets creatiefs mee wilt doen. Google Foto’s is een voorbeeld.

3. Databases

De derde categorie zijn de fotobeheerprogramma’s die met een database werken zoals Apple Photos. Hier maak je een database aan waarin al je afbeeldingen zitten. Het grote nadeel hiervan is dat je niet bij je originele foto’s kunt komen. Dit is natuurlijk helemaal geen probleem als je een Apple-fan bent, de rest van je leven bij Apple blijft en de generaties na jou ook. Maar wat als Apple de fotostrategie verandert? Dan moet je maar uit zien te vogelen hoe je foto’s en video’s uit hun database kunt halen om weer met een ander fotobeheerprogramma verder te gaan. Wat ik ook niet heel fijn vind bij Apple Photos is dat, als je afbeeldingen of video’s exporteert, je vaak de metadata van je foto’s verliest. Zonde van je werk en tijd.

4. Browsers

De vierde categorie fotobeheerprogramma’s zijn bestandsbrowsers zoals Adobe Bridge of PhotoMechanic van CamerBits. Beide programma’s hebben super metadatafuncties en ze hebben goede organisatiefunctionaliteiten. Een ander groot voordeel is dat deze programma’s je fotobestanden rechtstreeks benaderen op je computer. De foto’s worden dus niet in een database van deze leveranciers geïmporteerd. Dus het bekijken van de foto’s gaat razendsnel. Een nadeel van deze bestandbrowsers is alleen dat je maar in één mapje tegelijk kan werken. Dit is lastig en niet efficiënt als je een grote fotocollectie hebt en je metadata wilt toewijzen.

5. (Deels) Cloud

De vijfde en laatste categorie van fotobeheerprogramma’s werkt in de Cloud. Maar je kunt er ook voor kiezen het programma alleen op je computer te draaien. Dus niet in de Cloud. Al je foto’s staan in je eigen database, in de mappenstructuur zoals jij het wilt. Alles staat op de harde schijf van jouw computer of op je externe harde schijf.

Ik heb het hier nu over respectievelijk Adobe Lightroom en Adobe Lightroom Classic. Het fotobeheerprogramma van Lightroom wordt ook door professionele fotografen gebruikt. Ik werk persoonlijk het liefst met de versie Lightroom Classic. Het is de beste manier om je foto’s en video’s te organiseren. De kracht zit hem in een catalogussysteem.

Een catalogus is een database die de locatie van jouw foto’s en informatie hierover over bijhoudt. Wanneer je je foto’s bewerkt, beoordeelt, trefwoorden toevoegt of andere activiteiten uitvoert met foto’s in Lightroom Classic worden al deze wijzigingen opgeslagen in de catalogus. De originele foto’s die op je harde schijf of externe harde schijn staan, worden niet aangeraakt.

In de catalogus in Lightroom Classic zijn je originele foto’s omgezet tot zgn. previews. Er wordt dus een koppeling tot stand gebracht tussen de catalogus en het originele bestand. Als je vervolgens iets wijzigt (trefwoord toevoegt) in de preview in Lightroom Classic, wijzig je dus eigenlijk iets op de foto in Lightroom Classic. De originele foto blijft intact. De grote voordelen hiervan zijn: 1. er verandert niks aan je originele foto’s op je harde schijf, 2. Je kunt supersnel zoeken in je fotobibliotheek en 3. als je per ongeluk een catalogus wist in Lightroom Classic, staat de originele foto nog op je harde schijf. Dus je kunt gewoon weer opnieuw een catalogus in Lightroom Classic aanmaken., 4. Lightroom Classic voldoet aan de IPTC metadata standaarden.

 

Zoals ik al eerder vertelde, werk ik zelf graag met Lightroom Classic om twee belangrijke redenen:

1. ik kan nog steeds bij mijn de mappenstructuur van mijn originele foto- en videocollectie kan komen en

2. de snelheid bij het zoeken is fenomenaal.

Dit zijn twee redenen waarom dit de beste software is voor het ordenen van je foto’s in 2021. Ik ben van plan om in de toekomst mijn eigen werkflow in Lightroom Classic aan je te laten zien. Alle stappen, zoals je ze nu geleerd hebt in deze modules worden dan met behulp van Lightroom Classic aan je uitgelegd in een online cursus.

Tip van de Pro:

Als je ervoor kiest om een fotobeheerprogramma te kopen, neem dan ook tijd om de basis van de beste software voor het ordenen van je foto’s in 2022 onder de knie te krijgen.

Al met al, met de aanschaf van een fotobeheerprogramma ben je goed op weg om rust in je hoofd te krijgen. Je voelt je niet meer gefrustreerd omdat je fotocollectie één grote chaos is. Je bent opgelucht en blij én zelfs trots dat je van je mooiste foto’s een fotoboek kunt maken. Of dat je foto’s en video’s gemakkelijk kunt delen met familie en vrienden. Check hier meer informatie over mijn online cursus Eenvoudig Je Digitale Foto’s Ordenen.

maud boom

KvK: 74547763
Telefoonnummer: +31 (0)6 515 911 36

Copyright © 2024 maudboom.com