Die berg strijkgoed die steeds maar weer terugkomt 

Wat heeft de titel van deze blog post nu te maken met ’t organiseren van foto’s? Nou, net als met strijkgoed dat je ‘moet’ bijhouden, ‘moet’ je je fotorol ook op orde houden (en zie je, ik zet het woord ‘moet’ tussen aanhalingstekens want je ‘moet’ helemaal niks in het leven.. vandaar dus die ‘..’). Met andere woorden: verwijder die ‘onzin foto’s’ zoals schermfoto’s en selfies.

Net na mijn scheiding was ik lang niet zo goed georganiseerd als dat ik nu ben. Mijn zoontje en ik waren net verhuisd naar onze nieuwe stek. De verhuisdozen stonden hoog opgestapeld in alle kamers van ’t nieuwe huis. Ik werkte full time en had 0-energie om ook nog eens de strijk te doen. Als ik iets nodig had voor mijn 3-jarige kereltje (of voor mezelf) dan trok ik iets uit die berg. Boutje eroverheen en hup ’t zag er weer tip-top uit. Dat heb ik jaren zo volgehouden. Totdat er eindelijk weer wat lucht en ritme kwam en ik weer puf had om die hele berg onder handen te nemen. Nooit meer heb ik die strijkberg zo laten oplopen. ’t Voelde niet lekker en ’t is zo niet efficiënt, zonde van mijn tijd.

Later, overkwam mij hetzelfde met mijn digitale foto’s. Bergen herinneringen stonden overal verspreid op mijn harde schijven, CD-tjes, SIM-kaartjes, en later op m’n telefoon. Ik ging aan de slag met ’t organiseren ervan. Wat zaten er veel ‘onzin’ foto’s tussen zeg. Ken je dat: Hoeveel schermfoto’s (screenshots) heb je vandaag gemaakt? Hoeveel selfies vorige week? Ben je soms ook zo vergeetachtig dat je een foto moet maken waar op de parkeerplaats je je auto hebt gezet zodat je ‘em snel weer terug kunt vinden? Dit doen we allemaal omdat onze digitale ruimte onbeperkt lijkt. Vroeger, met die filmrolletjes van 24 opnamen, gebeurde het al héééélemaal niet dat we te veel foto’s maakten.

In mijn eerste blog post schreef ik al over de 3. tips: 1. heb een einddoel voor ogen 2. gooi foto’s weg en 3. ontdubbel je foto’s.

In deze blog post ga ik er iets meer over vertellen zodat je uiteindelijk alleen je juweeltjes op je telefoon hebt staan. Die foto’s waar je ook echt iets leuk mee wilt gaan doen (fotoalbum, puzzel, wanddecoratie  noem maar op).

In mijn eerste blog post schreef ik ook: als je telefoon in je hand hebt, pak dan ook even die 5 minuutjes om wat op te ruimen. Al is het maar 1x per dag.

Je kunt gemakkelijk foto’s weggooien die onder de volgende categorie vallen. Ik heb er 15 op een rijtje gezet.

1. Schermfoto’s

We maken allemaal schermfoto’s om ons later aan iets te herinneren. Misschien kwam je een heel schattig rokje op Instagram tegen en wil je het delen met je moeder die geen Instagram gebruikt. Je maakt ’n schermfoto (screenshot) die je je moeder per sms toestuurt. Laten we nu maar eerlijk zijn, 99% van de schermfoto’s die je maakt, zijn nooit meer nodig. Dus, kijk nu even op je telefoon of je 5 van dergelijke screenshots nu kunt verwijderen. Als je een Apple-gebruiker bent, open op je iPhone, iPad of computer de App Foto’s (de App met het regenboog bloemetje, dit is je fotobibliotheek). ​​​​​​​​

Dan naar Albums. Scroll naar beneden naar Mediatypen. Dit gedeelte wordt gevuld met vooraf bepaalde categorieën zoals Video’s, Selfies, Live Photos, Panorama’s etc. Hier staat ook je Album met Schermfoto’s tussen. Klik op dit Album en start met je 5 minuutjes weggooien. Ik kan het je aanbevelen: verwijder die ‘onzin’ foto’s. Ik noem het ‘onzin’ omdat ze naar mate de tijd verstrijkt ze minder of helemaal geen waarde hebben voor ons. En als er nu een schermfoto tussen zit die je wilt bewaren, voor je werk bijvoorbeeld, overweeg het dan uit je camerarol te verplaatsen naar een andere App zoals bijvoorbeeld Evernote.

2. Selfies

We leven in het tijdperk van de selfies. Vooral met ’n Apps als Snapchat kan fotorol stiekem volgelopen met maffe, kleurrijke en vrolijke selfies. Maar wees eerlijk tegen jezelf: Hoeveel moet je echt houden? Verwijder zoveel mogelijk selfies en maak ruimte in je fotobibliotheek.

3. Bijna dubbele foto’s

Ik denk dat dit nu de grootste boosdoener is voor die overvloed aan digitale foto’s op onze filmrol. We proberen net dat éne juiste moment van die groepsfoto van te leggen, of van die zonsondergang in perfecte lijn met de omliggende wolken, of je peuter die op zijn eerste verjaardag de kaarsjes op zijn taart uitblaast. We maken zo’n 20 tot 30 foto’s om uiteindelijk 1 of 2 goede over te houden. Dus waarom houd je de andere 18 slechte foto’s nog? Ze zijn echt niet nodig. Kies je 2 favorieten en hup: verwijder die ‘onzin’ foto’s.

4. Kattebelletjes

Je maakt een foto van de parkeerplaats waar je je auto hebt gezet, zodat je ‘em snel weer terug kunt vinden. Of die foto met de openingstijden van je stomerij of bakker om de hoek. Dit soort kattebelletjes van foto’s hoef je echt niet te bewaren. Als je ze eenmaal hebt ‘gebruikt’, verwijder die ‘onzin’ foto’s dan.

5. Informatieve foto’s

Als je net als ik, bij het ingaan van de zomer en wintertijd, de indeling van de fotolijsten boven je bank veranderd dan heb je, als het weer zover is om te wisselen, een foto nodig om te checken hoe ze ook alweer hingen. Dit is een informatieve foto die ik wil bewaren.

Maar het is echt niet nodig om die foto van de pot augurken te bewaren. Als je zoon in de supermarkt is, en je vraagt hem een pot augurken mee te nemen, dan wil je dat hij met het goede merk thuiskomt. Of een foto van de deodorant van je man die, in verband met zijn allergie, steeds hetzelfde merk wil gebruiken. Of een foto die je aan het inscannen bent, maar je weet niet wie erop staan. Die stuur je snel even naar je moeder met de vraag: ‘wie zijn dit op de foto?’. Dit soort informatieve foto’s kunnen echt weg. Dus ga je gang: verwijder die ‘onzin’ foto’s.

6. Jouw middag- of avondeten

Ben jij ook iemand die graag een foto maakt van een mooie maaltijd, een prachtige cocktail of zelfs gewoon van een stuk pizza in je favoriete restaurant? Oké, je hebt de foto net gedeeld, wat nu? Denk je, dat die foto van dat heerlijke dessert na 1, 5 of 10 jaar je nog evenveel doet? Waarschijnlijk niet. Deel die foto met je familie en vrienden, en verwijder ‘em daarna gelijk.

7. Recepten

Ja, nu we ’t toch over eten hebben: dat recept voor Franse uiensoep staat al 8 maanden op je telefoon. Ga je het echt ’n keertje uitproberen en maken? Echt waar? Weet je ’t zeker? Denk je dat je, als het zover is, je die foto van het recept gemakkelijk terug kunt vinden? Wees eerlijk tegen jezelf. Als je het recept echt wilt bewaren, zet die foto dan in een mapje Recepten op je computer of in Evernote.

8. Bewerkte foto’s

Voordat je de groepsfoto van je vrienden aan tafel bij de Pizzeria deelde, heb je hem vast bewerkt.  Mooier, sprankelender gemaakt. Gooi de onbewerkte gelijk weg. Want, je wilt natuurlijk die mooie, bewerkte bewaren. Niet die saaie.

9. Landschappen en architectuur

Hoeveel foto’s van gebouwen, landschappen of een opnames zonder een persoon heb je echt nodig?

Ja, als je op safari bent geweest in het Kruger Nationaal Park in Zuid-Afrika, of een rondvaart hebt gedaan door de Biesbosch in Drimmelen dan heb je, van een bepaald gebied of dier, vast meer dan 30 foto’s gemaakt. Ga bij jezelf na, of je buiten een paar favoriete foto’s, die andere 28 eigenlijk wel nodig hebt. Zo niet, gooi ze weg. Gewoon doen. Het mag, want over een paar jaar kijk je er anders naar. Nu heb je die ruimte nodig op je telefoon. Dus hup: verwijder die ‘onzin’ foto’s.

10. Ronduit slechte foto’s

Laten we eerlijk zijn. Zelfs in dit tijdperk van geweldige telefooncamera’s en mooie DSLR-camera’s mislukken er foto’s. Een goed voorbeeld zijn de foto’s die ik maakte na een concert in een bar met goede vrienden. Of misschien heb jij wel een foto gemaakt van je kinderen of kleinkinderen voor de kerstboom en ging de flits niet af en het resultaat is een donkere puinhoop. Dit soort foto’s kun je echt gelijk weggooien.

11. Burst- en zgn. Live-foto’s

Burst-foto’s is het soort foto dat veel ruimte in beslag op je telefoon. Met de Burst-methode maak je meerdere foto’s in één keer. Dit doe je door de cameraknop ingedrukt te houden. Tijdens het indrukken maakt de iPhone meerdere foto’s achterelkaar (10 foto’s per seconde). Boven de cameraknop zie je een teller lopen die aangeeft hoeveel foto’s je aan het maken bent. Zodra je de knop los laat stopt de camera applicatie met de burstmode.

En dan heb je nog de coole Live Photo’s. Dit zijn eigenlijk video’s van 3 seconden en die nemen ook veel ruimte in beslag.

Probeer ook hier de beste foto eruit te pikken, en de rest hup wegdoen.

12. Memes en GIF’s

Wie houdt er niet van een goede GIF of meme? Hilarisch, toch? Zo’n internetmeme is een populaire foto of video die viraal wordt verspreid. Het verschil bij een normale viral is dat het origineel door verschillende internetgebruikers wordt bewerkt, waardoor er nieuwe verschijningsvormen ontstaan. Bijvoorbeeld door een afbeelding te fotoshoppen of steeds andere teksten toe te voegen. Ja, er zitten hele grappige tussen, maar ik denk dat we dit kunnen classificeren onder de categorie wie geeft hier over ’n jaar of 3 jaar nog om? Dus mijn advies, laat het ze los.

13. Paperassen

We ontvangen nogal wat paperassen van allerlei instanties, van school, de dokter, je favoriete winkel. Ik ken mensen die er een foto van maken en het originele exemplaar weggooien. Prima idee, papierloos werken, maar als het schooljaar voorbij is, of het theaterseizoen voorbij is, is het tijd om die foto ook te verwijderen. Of beter nog, verplaats die foto’s naar een App zoals Evernote.

14. Super korte videoclips

Heb je ooit naar je video’s gekeken en gemerkt dat je er meerdere hebt die super kort zijn, zoals 1 of 2 seconden? Dit zijn meestal onbedoelde video’s. Ik heb ze er ook tussen zitten op mijn filmrol. Je maakt ze wanneer je telefooncamera op Video staat i.p.v. Foto. Geen nood. Ga naar je fotobibliotheek, dan naar Albums. Scroll naar beneden naar Mediatypen. Kijk dan in je Video Album. Op elke miniatuur staat de lengte van die video. Bekijk alles dat minder dan 10 seconden duurt. Ik durf te wedden dat de meeste mislukt zijn, en dus kunnen ze weg.

15. Onbedoelde foto’s en video’s

Hoe vaak ik al een foto heb gemaakt van het plafond van de auto of van mijn been? Dit is me al heel heel heeeeel vaak overkomen. Met als resultaat veel foto’s en video’s van generlei waarde. Klinkt dit je bekend in de ore? Laten we ze allemaal verwijderen.

Nou nou, zul je nu denken: dat is nogal wat, al dat weggooien. Inderdaad. Maar begrijp me niet verkeerd, ik hou van foto’s. Ik kijk ook graag naar de familiefoto’s van anderen, maar we hoeven ze echt niet allemaal te bewaren. Net zoals die berg strijkgoed die ik toen tackelde om efficiënter met mijn tijd om te gaan, maakt het weggooien van deze ‘mindere, onzin’ foto’s dat ik met plezier van een prachtige fotoverzameling met mooie herinneringen kan genieten. En dat gun ik jou ook van harte toe. Dus, pak vandaag die 5 minuten en verwijder die ‘onzin’ foto’s. Doe er 5 tot 10 weg. Als ik het kan, kun jij ’t ook. Hoeveel denk je er vandaag weg te kunnen doen?

Oh, ja en pak nu snel je bonus

Wil je meer weten over het organiseren van je foto’s zodat je weer van je herinneringen kunt genieten? Download hier jouw gratis e-book. Het is een handboek waarin ik je vertel waarom je foto’s gevaar lopen. En wat je kunt doen om ze veilig te stellen.

Oké, en net als de polaroid foto’s: even wapperen en wachten, voor je het weet ben ik er weer met een nieuwe blog post. Dan zal ik nog iets meer over mezelf vertellen en waarom ik, naast mijn normale (bijna) fulltime baan, foto-organizer ben geworden.

Doeg doeg

Door Maud Boom Je fotoleven op orde. Laatste update 20 november 2019 (leestijd 8 minuten).

maud boom

KvK: 74547763
Telefoonnummer: +31 (0)6 515 911 36

Copyright © 2024 maudboom.com