Dag 25. Veilig bewaren van Papieren Foto’s.

Veilig bewaren van Papieren Foto’s.

’t Veilig bewaren van je papieren foto’s is cruciaal. Zorg dat je papieren foto’s en de voor jou belangrijke souvenirs zoals diploma’s, oude rapporten, toegangskaartjes, ansichtkaarten, bonnetjes etc. goed worden bewaard. Op een veilige plek, dat droog, donker en stofvrij is.

Bij overstromingen vult de kelder en de begane grond zich ’t eerst met water. Bewaar ze daarom ’t liefst op de bovenste plank of op de tweede verdieping van je huis. En in een ruimte met een gemiddelde kamertemperatuur en een lage luchtvochtigheid. Vermijd dus die vochtige kelders, zolders en garages.

Is je hele papieren fotocollectie gescand en gedigitaliseerd? Is er ‘n back-up van gemaakt? Toch zou je er altijd naar moeten streven je originelen papieren foto’s veilig te bewaren.

Papieren Foto’s horen in dezelfde Ruimte als waar jij Leeft.

Eigenlijk horen je papieren foto’s in dezelfde ruimte te worden bewaard als waar jij leeft. Veilig in zuurvrije dozen bedoeld voor archivering. En als je ‘t echt goed wilt doen, moeten ze allemaal, voordat je opbergt, schoongemaakt worden met een schone, pluisvrije doek. Dit om eventuele resten of stof van de foto te verwijderen. Draag handschoenen. Zo bewaar je foto’s waardoor de generaties na jou er ook van kunnen genieten.

Wanneer is een Product veilig om Foto’s’ in te bewaren?

Om als veilig ‘archiefproduct’ voor foto’s te worden beschouwd, moet de doos of enveloppe voldoen aan strenge normen die zijn ontwikkeld door het Image Permanence Institute.

De Photographic Activity Test  (PAT) bepaalt of ’n product veilig is om foto’s in te bewaren. De PAT is een internationale standaard. Op de website van ’t Image Permanence Institute meer informatie hierover.

In ons eigen Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum bewaren ze al het beeldmateriaal van ons land. Alles over onze cultuur wordt bewaard voor ’t nageslacht. Ga er eens een kijkje nemen en laat je verrassen door de collectie.

 

maud boom

KvK: 74547763
Telefoonnummer: +31 (0)6 515 911 36

Copyright © 2024 maudboom.com