Verwerk Souvenirs
Um, ik weet niet precies hoe ik je dit moet vertellen, maar de echte fanatiekelingen onder ons, (en daar ben jij er één van, dat weet ik zo goed omdat ik precies zò ben) hebben ’t allemaal wel ergens liggen: de souvenirs. De geprinte foto’s, de fotoboeken, plakboeken, bus- en treinkaartjes, dia’s, kunstwerken (al dan niet door jezelf, kinderen of kleinkinderen gemaakt), homevideo’s, en elk andere tastbare herinnering die je je maar kunt bedenken en die bijdraagt aan je verhaal.
De volgende fase in Red Je Foto’s Maand is het verwerken van deze souvenirs. Als leidraad bij ’t tackelen van deze taak kun je een aantal handelingen in gedachten houden, namelijk:
1. Stel paal en perk aan ‘t aantal souvenirs dat je hebt.
Dozen, lades, kasten, enveloppen vol herinneringen hebben we liggen. En uit ervaring weet ik dat deze verzameling boordevol zit met papiertjes, luciferdoosjes, suikerzakjes, tekeningen, bonnetjes. Allemaal zaken die eigenlijk weg kunnen. Het is nu eenmaal 1. te veel om te verwerken in een fotoboek of 2. ’t heeft z’n betekenis verloren, of 3. de gewonnen trofeeën en bekers zijn kapot. Ik denk serieus, dat bij ’t doorspitten van al die dozen en lades, je al gauw een paar kilo’s aan papier en spullen kunt weggooien. Maar dat is natuurlijk helemaal aan jouw. Ga je spullen weggooien of niet?
2. Organiseer en identificeer.
Een uitgedunde collectie houdt het ’t allemaal overzichtelijk en behapbaar. Hierdoor kun je makkelijker je mooiste en belangrijkste herinneringen snel terugvinden, fotograferen, digitaliseren en scannen.
3. Digitaliseren en een back-up maken.
Al je geprinte foto’s die los in enveloppen zitten of in fotoboeken, je videobanden, je waardevolle documenten en souvenirs zijn net zo kwetsbaar als je digitale foto’s en video’s als je er geen back-up van hebt. Totdat je overgaat tot het digitaliseren ervan kunnen al deze herinneringen verloren gaan door brand, overstromingen, natuurrampen, menselijke onachtzaamheid, verslechtering van kwaliteit of welke andere onverwachte tragedie dan ook.
4. Zorg voor een veilige opslagplaats.
Nadat je hebt bepaald wat de ‘blijvertjes’ zijn in je collectie en je hebt alles gedigitaliseerd, dan ga je ervoor zorgen dat je alles op een veilige manier opslaat. En wel zo, dat je nageslacht ook van je mooiste souvenirs en aandenken kan genieten.