Reservekopie van je fotochaos.
Voordat je met ’t sorteren en ordenen van je digitale foto’s aan de slag gaat, maak je een reservekopie van je fotochaos. En doen hoor! Je hebt ‘em echt nodig, die extra back-up, voor ‘t geval dat je per ongeluk, in al je enthousiasme, je foto’s weggooit en dat je ze niet meer terug kunt vinden. Met zo’n extra back-up kun je altijd terugvallen op je originelen. Easy Peasy. Niks aan de hand.
Feit is dat bij brand mensen als eerste denken: Mijn Foto’s!!
Feit is dat de meeste mensen verzekeringen afsluiten om hun auto’s, scooter en andere eigendommen te beschermen tegen verlies en diefstal. Maar gek genoeg investeren maar weinig mensen tijd en geld om hun familiefoto’s veilig te stellen. Terwijl als je ze zou vragen welk ding/iets/voorwerp neem je mee bij brand, ‘t antwoord vaak is: mijn foto’s. Die zijn onbetaalbaar en onvervangbaar.
Zorg voor die reservekopie voor je fotochaos en al video’s voordat je alles verliest.
Zorg dus voor die reservekopie, ook al is ’t een ‘big mess’ voor je gevoel. Knal je reservekopie op een harde schijf, of in de ‘Cloud’.
Ben jij de Familiearchivaris?
Als jij, als familiearchivaris, je foto- en videobibliotheek op orde hebt, ga dan nadenken over hoe je dit belangrijke familiebezit veilig kunt stellen. Want serieus, ‘t kan gebeuren dat je computer of laptop kapot gaat door een virus of een kop koffie die over je toetsenbord gaat. Of dat hij door ’n stroomstoring, brand, waterschade, of blikseminslag onbruikbaar wordt. Of dat je ‘em kwijtraakt doordat je ‘em verlies of door diefstal. Je moet er niet aan denken toch?
2 groepen mensen.
Ik ben er intussen achtergekomen dat er twee groepen mensen zijn die weten hoe belangrijk het is dat je foto- en filmcollectie back-upt, namelijk zij die hun foto’s als eens zijn kwijtgeraakt, en zij waar dit in de toekomst staat te gebeuren.
Met de 3-2-1 back-up strategie zorg je zéker voor die reservekopie van je fotochaos.
Als je het goed wilt doen, zorg er dan voor dat je meerdere back-ups hebt om je digitale gegevens te beschermen. Dit doe je door de 3-2-1 back-up strategie te gebruiken. Hoe dan?
Maak DRIE kopieën van je digitale gegevens (al je foto’s, video’s, documenten, enz.) Die zijn opgeslagen op TWEE verschillende soorten media of apparaten (bijvoorbeeld een computer en een externe harde schijf), met ÉÉN kopie op een externe locatie (een andere fysieke locatie, bijvoorbeeld bij een familielid in huis of op je werk, of in de ‘Cloud’).
Back-ups kunnen handmatig of automatisch worden uitgevoerd. Dit hangt helemaal af van het systeem dat je kiest.
Je wilt toch geen schuldgevoel hebben toch?
Weet je, je foto’s moeten je geen schuldgevoel geven, maar juist ’n happy en trots gevoel.
Online cursus ‘Hoe in 4 Stappen je Foto’s en Video’s veilig te Stellen’.
Dus als jij, als familiearchivaris je ‘beeldbank’ wilt veilig stellen, houdt dan m’n berichten op social media in de gaten voor de online cursus ‘Hoe in 4 Stappen je Foto’s en Video’s veilig te Stellen’. Ik leer je dan hoe je foto’s en video’s van je verschillende apparaten (camera, telefoon, social media) afhaalt, hoe je alles sorteert en ordent en hoe je ’t dan back-upt (al dan niet in de ‘Cloud’).