Dag 8. Omgaan met Video’s.

Jouw video’s, je gedigitaliseerde films, en de clips die je met je telefoon maakt, zijn net als je foto’s een belangrijk onderdeel van je leven. En ook dit materiaal verdient het om net als de rest van al je herinneringen georganiseerd, opslagen en geback-upt te worden.

Video is persoonlijk, creatief en uniek.

Video’s zijn een belangrijk onderdeel in je mediacollectie en ze geven voor een belangrijk deel je leven weer. Video’s doen dat weer op een andere manier dan foto’s dat doen. Stel je voor, de mollige voetjes van je zoons eerste stapjes, de unieke lach van je moeder die je wel moet horen op video, omdat je ‘em niet in woorden kunt omschrijven, of opa’s warme stem bij het aansnijden van de beenham op 1ste Paasdag.

Levensecht!

Wat een mazzel dat wij al die bewegende beelden inclusief ‘t geluid vandaag de dag zo gemakkelijk kunnen vastleggen. En het weergeven van deze video’s gaat al even eenvoudig: op het scherm van de televisie in de woonkamer, op je laptop, computer, of tablet zoals iPad. Binnen de kortste keren kun je de momenten weer herbeleven. Levensecht!

Gevaar.

En daar zit ook een beetje het gevaar. Doordat videofilmen zo gemakkelijk gaat, kun je je daar ook zo gemakkelijk van af maken. Als een video aantrekkelijk wilt houden om naar te kijken, voor jezelf maar vooral ook voor anderen, maak dan korte, indringende opnames, vraag je af: ‘Waar gaat het over’ en hoeveel beeld, of liever gezegd hoe weinig beeld, heb ik daarvan nodig? Bedenk ook steeds: ‘Wat wil de kijker zien?, Hoe ziet dit er op televisie uit?’.

Epicentrum.

En na al dat werk, verdient je videocollectie dus dezelfde zorg en aandacht als de rest van al je herinneringen. En zul je het, net als je foto’s, moeten opslaan. Als je je video’s van je telefoon, geheugenkaartjes of DVDs afhaalt, zet je alles op je computer in een aparte map, ik noem deze map mijn Epicentrum. Alles gaat erin: foto’s, video’s, scans. Je kunt altijd aan de extensie van het bestand zien of je te maken hebt met een foto of met een video.

Video’s worden opgeslagen met o.a. de extensie .mov

De meest voorkomende extensies zijn .jpg voor foto’s of .mov voor video. De lijst is nog zoveel langer maar even voor ’t gemak, dit zijn de twee gangbare extensies. Hieronder zo’n voorbeeld van een mappenstructuur waarin foto’s en video’s zijn opgenomen in Epicentrum. In de map geeft staan de foto’s én video over de tachtigste verjaardag van opa Paul.Overigens sommige mensen vinden het fijn om al hun video’s in een aparte map op te slaan. Dus gescheiden van hun foto’s. Dat is prima natuurlijk, maar weet dat je dan langer bezig met het ordenen en sorteren van je beeldmateriaal.

Map: 2020-01 Opa Paul 80 jaar Einsteinlaan 5 Rijswijk

  • 2020-01-25 Opa Paul 80 jaar Einsteinlaan 5 Rijswijk_001.jpg
  • 2020-01-25 Opa Paul 80 jaar Einsteinlaan 5 Rijswijk_002.jpg
  • 2020-01-25 Opa Paul 80 jaar Einsteinlaan 5 Rijswijk_001.mov
  • 2020-01-25 Opa Paul 80 jaar Einsteinlaan 5 Rijswijk_002.mov

Videofilmen? Maak er iets van en zorg dat de levensechte beelden net als je foto’s goed worden gearchiveerd.

maud boom

KvK: 74547763
Telefoonnummer: +31 (0)6 515 911 36

Copyright © 2024 maudboom.com