Dag 24. Metadata toevoegen.

Metadata toevoegen.

Metadata toevoegen maakt je leven eenvoudiger. Door het op je foto’s toe te passen, kun moeiteloos ordenen, zaken terug vinden en makkelijk delen met familie en vrienden. YAAASS, dat willen toch allemaal?!

Metadata zijn in wezen gegevens die andere gegevens beschrijven. Praktisch gezien is het informatie zoals namen, plaatsen, evenementen en trefwoorden (keywords) die worden gebruikt om foto’s te beschrijven.

Met het juiste fotobeheerprogramma kun je gemakkelijk de metadata toevoegen en dus je foto’s snel terug vinden. Je typt een bepaald trefwoord in het zoekveld, bijvoorbeeld de naam van diegene die op de foto staat, en BOOM! alle foto’s waar deze persoon op staat komen in beeld.

Het toevoegen ervan aan je afbeeldingen is eigenlijk hetzelfde als het schrijven van informatie op de achterkant van uw papieren foto’s. Hoe meer informatie de afbeelding bevat, hoe rijker het verhaal.

’t Is trouwens niet alleen een tijdwinner voor jezelf, maar ook de generaties na jou zullen je dankbaar zijn. Zij krijgen namelijk een beter beeld van hoe jij hebt geleefd. Dus je kunt voor de volgende generatie geschiedenis schrijven door nu je verhalen in de metadata van je foto’s te verwerken. Dit doe je natuurlijk alleen voor je beste foto’s, niet voor àlle foto’s. En ’t mooiste zou zijn, als je ervoor kunt zorgen dat ’t toevoegen van je metadata een onderdeel wordt van je workflow.

Nooit meer scrollen.

Met andere woorden als je met trefwoorden 1. de naam van de persoon, 2. de plaats en 3. het evenementen die op de foto staan, vastlegt, hoef je, omdat je dus de metadata hebt toegevoegd, nooit meer te scrollen door je duizenden foto’s. Je hebt nu binnen enkele seconden de juiste afbeelding te pakken zonder te scrollen.

Gebruik een fotobeheerprogramma.

Ik gebruik Adobe Lightroom Classic om mijn foto’s te ordenen. Voornamelijk omdat Lightroom werkt met de 3 standaarden: EXIF, IPTC en XMP.

De metadata op een foto is samengesteld uit 3 verschillende soorten metadata-gegevens namelijk 1. pixels, 2. de gegevens die vastgelegd zijn door de camera zelf (EXIF) en 3. de informatie over hetgeen op foto te zien is (IPTC/XMP).

Overigens, deze derde vorm van metadata wordt opgeslagen met de IPTC-standaard, een afkorting van International Press Telecommunications Council.

Het wordt sinds de jaren zeventig door fotojournalisten over de hele wereld gebruikt als dè standaard om de inhoud van hun foto’s te beschrijven. Hierdoor heeft de redactie van de krant de juiste info over die ene gemaakte foto. Vroeger moest dit los doorgegeven worden maar met de technologie van vandaag wordt deze informatie in een digitaal bestand opgeslagen, een zgn. XMP bestand. XMP staat voor Extensible Metadata Platform.

Al met al, wordt door metadata te gebruiken, het organiseren en bijhouden van je collectie een stuk gemakkelijker. Dus nogmaals, zorg dat het toevoegen ervan een onderdeel wordt van je workflow.

Overigens ook de Artificial Intelligence (AI) wordt steeds beter bij het helpen vinden van foto’s. Je zult waarschijnlijk al ontdekt hebben hoe gemakkelijk het is om je strandfoto’s te vinden, of de foto’s met je kat erop. Maar, vooralsnog blijft het ‘mensenwerk’ om de trefwoorden, en bijschriften aan je foto’s toe te voegen.

Met welk fotobeheerprogramma wil jij werken?

Natuurlijk zijn er, behalve Lightroom, veel meer fotobeheerprogramma’s op de markt waar je je foto- en videocollectie mee kunt organiseren. Als je op zoek gaat naar een goed systeem, kijk dan vooral ook naar hoe de leverancier omgaat met de metadata dat al op je foto’s staat. Ze voldoen namelijk niet allemaal aan de IPTC-normen.

Er zijn erbij die de metadata uit je foto’s halen bij het uploaden. En er zijn erbij die de metadata wel meenemen naar de Cloud. Maaaaaaar zodra je gaat downloaden uit die Cloud, dan wordt de metadata verwijdert. Dat is best eng toch? Want, hoe zou je je voelen als iemand de tekst van je oma op de achterkant van je papieren foto uit zou vegen? Ik denk dat je boos zou zijn, gefrustreerd en z’n minst teleurgesteld.

Dus als je gaat beslissen over een fotobeheerprogramma, houd dit dan in je achterhoofd en zoek uit hoe het bij betreffende leverancier is geregeld.

Metadata en gescande foto’s.

Nog even dit: Gescande foto’s hebben helemaal geen metadata, dit moet je zelf toevoegen. En op oudere gedigitaliseerde foto’s zou wel eens verkeerde metadata kunnen staan. Dit omdat je cameraklok niet op de lokale tijd stond tijdens je vakantie. Geen nood, deze metadata kun je met het juiste fotobeheerprogramma aanpassen.

Laat de moed niet zakken.

En laat ik er nou maar geen doekjes om winden, en gewoon eerlijk zeggen, maar als je overweegt met ‘n fotobeheerprogramma te gaan werken, houd dan rekening met de leercurve die eraan vast zit. En als dit dan zo’n moment is dat de moed je in de schoenen zakt.. en je denkt, dat leer ik nooit…. Niet opgeven. Gewoon even contact met mij opnemen. Samen gaan we ervoor zorgen dat je fotoleven op orde komt. Klinkt dat goed?

Okay, stuur nu een mailtje naar hello@maudboom.com en vertel wat je zou willen doen met je foto’s en video’s. Tot horens! Oh ja, en zo’n eerste contact is altijd GRATIS.. dus doen hoor. Je loopt al zo lang met rond met ’t idee om leuke dingen te doen met je foto’s.

maud boom

KvK: 74547763
Telefoonnummer: +31 (0)6 515 911 36

Copyright © 2024 maudboom.com