’n Tijdlijn voor jezelf en één voor je hele gezin helpt je enorm bij het sorteren van je geprinte foto’s. Begin met ’t opschrijven van de belangrijkste mijlpalen, zoals huwelijks- of geboortedata. Voeg daarna de schooljaren, verhuizingen, vakanties en andere details toe. Doe dit in ’n spreadsheet zodat je gemakkelijk data toe kan voegen of verwijderen.
- Je hebt, als ’t goed is, al je beeldmateriaal al op één plek in je huis bijeen gebracht. Hierdoor kun je redelijk snel inschatten wat je oudste foto is, en wat je meest recente geprint foto is. Dat wordt dan de periode op je tijdlijn.
- In de fotoboeken van mijn moeders jeugd zitten toffe foto’s waar ik de verhalen niet van ken. Mijn moeder is 84 jaar, dus dit is een mooi moment om bij m’n ouders en eventueel andere familieleden navraag te doen naar belangrijke data en gebeurtenissen waar ik zelf niet zo zeker van bent. Dit soort checks zijn vooral handig als je met foto’s werkt van één of twee generaties terug.
- Als ik nu naar mijn tijdlijn kijk, is mijn oudste foto die van mijn oma rond 1920, en de meest recente geprinte foto zijn die van mijn middelbare school tijd in Singapore. De tijdlijn van de geprinte foto’s die ik heb, loopt dus vanaf 1920 t/m 1982.
- Je voelt ‘em al, als je die grote lijnen hebt uitgewerkt, gebruik je je tijdlijn als routekaart. ’t Klopt, dat je er bij het samenstellen ervan wel even zoet mee bent, maar echt ’t levert je zoveel tijd op bij ’t sorteren. Je hoeft maar één blik op je spreadsheet te werpen om te zien dat de Singapore foto’s tussen 1980 en 1982 gemaakt zijn. En die ene foto van je zoons tijdens die Fuerteventura vakantie in 2011.
- Oh ja, en natuurlijk wijzigen de details op je tijdlijn voortdurend omdat je steeds nieuwe foto’s ontdekt. Of omdat gesprekken met familieleden nieuwe informatie oplevert. Heerlijk om samen al die herinneringen op te halen.
Kijk en dat is dan ’t extra voordeel van ’t sorteren van je foto’s: ’t bijkletsen met je neef, nichtje, familieleden. Heerlijk.
Ben er klaar voor? Start jouw eigen tijdlijn.