Je Foto’s Scannen.
Waarom zou je je foto’s scannen?
- Het verlengt de levensduur van je foto’s.
- Je maakt automatisch een back-up van je papieren foto’s.
- Je kunt je herinneringen met anderen beter delen én er samen van genieten.
Scannen verlengt de levensduur van je foto’s.
Je papieren foto’s worden stoffig en steeds slechter van kwaliteit naarmate de tijd verstrijkt. Zelfs onder optimale opslagomstandigheden. Als je een digitale kopie maakt, heb je de mogelijkheid om de afbeelding te verbeteren, de oorspronkelijke kleur en de beschadigingen op de foto’s te herstellen. Digitale foto’s kunnen, zodra de techniek weer veranderd, gemigreerd worden naar de nieuwste apparaten. Hierdoor zal de ‘nieuwe’ oude foto een langer leven beschoren zijn dan de originele oude foto.
Door te scannen maak je automatisch een back-up van je papieren foto’s.
Op dit moment heb je één exemplaar van die ene foto’s los in die schoenendoos zitten. Of hij zit in je fotoalbum. En daar heb je geen back-up van. Behalve als je heel netjes bent omgegaan met de negatieven ervan. Digitale kopieën, je scans dus, worden samen met de rest van je digitale afbeeldingen opgeslagen in je Epicentrum op je hoofdcomputer. En ze worden meegenomen in je geautomatiseerde back-upproces.
Door te scannen kun je herinneringen beter met anderen delen én er samen van genieten.
In veel gezinnen zijn nog schoenendozen te vinden vol met papieren foto’s. Ook zijn er fotoalbums en misschien zijn er zelfs scrapbooks. En al die families hebben één vraag ding gemeen, namelijk, hoe verdeel ik mijn papieren foto’s over mijn kinderen? Wie krijgt wat? Als jij altijd scrapbooks hebt gemaakt, wie krijgt dan welk scrapbook? Wat als de kinderen al die fotoboeken en videobanden niet in hun huis willen hebben omdat het ’t veel ruimt inneemt?
Geen problemen meer.
Als je nou digitale kopieën van je foto’s (en je albums) hebt, verdwijnen al deze problemen als sneeuw voor de zon. De digitale versies kun je namelijk op zoveel manieren delen, bijvoorbeeld:
- via een online fotoboekprogramma fotoboeken maken
- via sociale media
- via online fotoarchieven zoals Flickr
- via digitale fotolijstjes
Maar is Scannen nou een vloek of een zegen?
Scan je je foto’s zelf, of laat je ’t doen door een professional? Moet je al je foto’s scannen of alleen de beste? Hoe zit het met dia’s, negatieven, de kunstwerkjes van je kinderen? Dit zijn geweldige vragen en ’t antwoord erop is niet goed en ook niet fout. ’t Is maar net waar jouw voorkeur naar uitgaat.
Een ding staat wel vast en dat is: Scan het in één keer en scan het goed.
Je hebt altijd meer foto’s dan je denkt. Als het goed is, we hebben het er al vaker over gehad, ga sorteren in die ruimte waar je al je foto’s bijeen hebt gebracht. Je speciale fotoruimte. Op je computer heet het je Epicentrum, maar eigenlijk is het in huis ook je Epicentrum. Want als je alles in die ene ruimte samen brengt, kun je efficiënter werken en lekker in je ’scan-workflow‘ komen. Zorg ervoor dat je oude schoenendozen of goedkope dozen van de Action of Xenos hebt om je foto’s tijdelijk in op te bergen.
Het ordenen van je foto’s kost tijd, en natuurlijk kun je in je eentje grote stappen maken, maar je kunt ook je man of kinderen vragen om mee te helpen. Op een druilerige dag haal je de schoenendozen met losse foto’s uit de kast, de fotoboeken van de plank, pak je al je fotolijstjes, maak je hangmappen en lades leeg en ga jullie samen sorteren en herinneringen ophalen.
Tip van de Pro.
Wist je dat je foto’s kunt sorteren door ze om te draaien en er niet naar te kijken? Echt waar! Door ze op maat en vorm te sorteren, kun je de stapels per decennia sorteren en dat levert enorme tijdwinst op.
Haal alle wazige foto’s uit de stapels en uit de fotoboeken, ook die waar iemand zijn vinger voor de lens heeft. Daarna ga je bepalen welke foto’s je gaat scannen om bijvoorbeeld in een fotoboek te vereeuwigen en welke foto’s je alleen veilig wilt opslaan op je computer.
Als je klaar bent met ’t ordenen, kun je foto’s gaan scannen.
Zelf doen.
’t Grote voordeel als je ’t zelf doet, is dat je weer op een leuke manier met je herinneringen aan de slag gaat. En omdat je zelf de touwtjes in handen hebt, kun je fotoverzameling helemaal naar jou zin op orde brengen.’t Nadeel is ’t gebrek aan tijd en motivatie om ermee aan de slag te gaan. Ook de techniek kan een bottleneck zijn en een storing op onze computer kan ons geduld op de proef stellen.
Als je zelf gaat scannen is wel van belang dat je van te voren bepaalt wat je met je scan wilt gaat doen zodat je de minimale DPI kunt bepalen waarmee je je afbeeldingen gaat scannen (dus wat is je einddoel?). Ik raad je aan een minimum van 600 DPI aan te houden, afhankelijk van de oorspronkelijke grootte van je afbeelding en waarvoor je deze wilt gebruiken. Een foto die je aan de muur wilt ophangen als wanddecoratie, moet met een veel hogere DPI worden gescand. En als je dia’s scant, is je DPI aanzienlijk hoger. Dus wat je met je foto’s wilt gaan doen (wat is je einddoel?) bepaalt op welke DPI je gaat scannen. Maar over het algemeen is het dus 600 DPI
Verder is het van belang, als je thuis gaat scannen dat je extra voorzichtig met je foto’s omgaat.
- Veeg je foto’s schoon met een schone, droge doek.
- Houd je scanner en de glasplaat schoon en stofvrij. Scanners nemen stof, krassen en vlekken op en deze komen vervolgens op je foto’s terecht.
Als je echt duizenden foto’s wilt gaan scannen, overweeg dan om een snelle scanner te kopen of nog beter, huur er een! Een hoogwaardige scanner met hoge snelheid verwerkt je scans met een gemiddelde snelheid van 50 afdrukken per minuut. Afhankelijk van de scanner zijn dat ongeveer 2000-3000 foto’s per uur.
Laten doen.
Je kunt natuurlijk ook je foto’s naar een professioneel scanbedrijf sturen. Kijk wel eerst hoe lang het bedrijf al bestaat en wat de reviews zijn die zij ontvangen van hun klanten. ’t Is ook van belang te achterhalen of ’t bedrijf zelf scant, of dat zij het ook weer uitbesteden aan anderen. Je foto’s zijn kostbaar. En zeker als je je originele foto’s per post naar derden toestuurt, moet je er ook 1.000% van overtuigd zijn, dat het bedrijf dat ze gaat digitaliseren en ook zorgvuldig mee omgaat.
De voordelen van het opsturen van je foto’s is het prijskaartje. De prijzen variëren van EUR 0,04 tot EUR 0,59 per foto. Veel bedrijven bieden ook een reeks extra’s aan, zoals kleurcorrectie, diavoorstellingen en opslag in de ‘Cloud’. Er zijn twee nadelen, de eerste is dat veel mensen bang van zijn om hun waardevolle fotoverzameling per post op te sturen. En, als je een doos met ongeorganiseerde foto’s verzendt, krijgt je meestal dezelfde ongeorganiseerde chaos terug maar dan in digitale vorm.
Huur een Foto Manager in.
Zelf doen, of laten doen. Welke van de twee wordt het? Zelfs het maken van die keuze kan voor veel mensen al te veel zijn. Er is momenteel een groeiende trend gaande om orde op zaken te stellen en onze enorme grote hoeveelheden papieren foto’s die in stoffige schoenendozen rondslingeren te digitaliseren. Dit heeft voor de opkomst gezorgd van professionele fotoscanners en het beroep van Foto Managers.
Er is een groeiende niche voor mensen die geïnteresseerd zijn in het opzetten van een bedrijf om voor anderen hun familiegeschiedenis te ordenen. Ik ben er één van. En ik ben er trots op dat ik de eerste gecertificeerde Foto Manager van Nederland ben. Ik heb mijn diploma behaald bij het Amerikaanse bedrijf ‘The Photo Managers’, dat geleid wordt door Cathi Nelson. Zij heeft ‘The Photo Managers’ in 2009 opgericht. Ze zag namelijk dat veel mensen worstelen met hun foto’s, en dat er mensen zijn die talent hebben in het scheppen van orde in de fotochaos. Inmiddels is ‘The Photo Managers’ uitgegroeid tot een groot bedrijf met gecertificeerde Foto Managers die door veel gezinnen worden ingehuurd om hun foto’s en herinneringen weer in hun leven terug te brengen.
Wat levert het huren van een Foto Manager jou op?
Het grote voordeel is gemak en tijd. Het bespaart je veel tijd. Vaak komen de Foto Managers je foto’s thuis bij je ophalen, als je geen tijd hebt om ze zelf af te geven. Het nadeel van een opkomend beroep is dat er in Nederland nog niet veel Foto Managers zijn. ’t Vinden van een Foto Manager bij jou in de buurt kan dus lastig zijn. Bovendien, zijn er slechts ’n handje vol ook echt gecertificeerd door ‘The Photo Managers’. Met andere woorden, zorg ervoor dat, als je met een Foto Manager in zee gaat, je ook om referenties vraagt. En regel een van te voren ’n intake gesprek. Dit zorgt ervoor dat je je op je gemak voelt. En dat er ook vertrouwen is dat er zorgvuldig met je fotocollectie wordt omgegaan.
Conclusie.
Hoewel er voordelen zijn om zelf te gaan scannen, biedt het laten scannen van je foto’s door professionals (inclusief de Foto Managers, lokale winkeliers en mailingservices) jou gemak en tijdwinst. Plus je foto’s worden efficiënt en conform industrienormen verwerkt en veiliggesteld.