Geef maar toe, je haat het! HEIC

Geef maar toe, je haat het! Die HEIC (of HEIF) extensie in je foto’s. Wat moet je ermee? Als je een iPhone hebt dan weet je precies wat ik bedoel. Je bekijkt de foto’s die je met je iPhone of iPad hebt gemaakt op je PC en ziet dat alles in HEIC-formaat staat. En nu?

Laten we het eens over die HEIC extensie hebben zodat weet hoe je er ’t best mee om kunt gaan waardoor je de beste foto’s bewaart en niet voor de zekerheid maar alle foto’s bewaart, wat die fotochaos tot gevolg heeft. Check dit artikel voor meer tips over hoe je je foto’s kunt organiseren.

Maar eerst: waar komen die HEICs toch vandaan?

Apple gebruikt standaard een nieuw bestandsformaat voor foto’s en video’s op apparaten voor al hun apparatuur. Onder de naam HEIC (of HEIF) en HEVC hebben nieuwe compressietechnieken het levenslicht gezien in het mobiele besturingssysteem van Apple.

De kwaliteit van een HEIC-foto is beter en foto’s en video’s nemen door die compressietechniek maar liefst tot zo’n 50% minder opslagruimte in dan .jpg. Maar er is een probleem en dat is waarom wij die haat-liefde-verhouding met HEIC hebben. Die HEICs worden niet standaard ondersteund op andere apparaten anders dan die van Apple.

Gelukkig is Apple wel zo slim geweest dat wanneer je een foto mailt, of upload naar sociale media de foto automatisch wordt omgezet naar een .jpg-formaat. ’t Enige is wel, dat je de kwaliteit van je foto ietsjes minder wordt.

Wil je gewoon standaard in de meest gangbare formaten blijven fotograferen en filmen, dan kan dat. Dat nieuwe HEIC-bestandsformaat blijft onpraktisch en door zijn gesloten karakter voelt het meer als pesterij, dan een vooruitgang.

Dus wat moet je nu doen om gewoon, net als altijd, in jpg-formaat je foto’s te maken me je iPhone?

  • Open de app Instellingen
  • Scroll een eindje naar beneden
  • Tik dan op Camera
  • Bovenaan staat Structuren
  • Tik daarop en kies voor de optie Meest compatibel.
  • Je iPhone staat standaard op de optie High Efficiency geselecteerd
  • Dus zoals gezegd tik even Meest compatibel aantikken en vanaf nu maak jij foto’s in .jpg-formaat en niet meer in .HEIC

Let op: als je de optie Structuren niet onder Camera vindt, ondersteunt jouw apparaat HEIF/HEIC niet en is er sowieso niets aan de hand.

Wat moet ik doen als ik al HEIC-bestanden op mijn PC heb staan?

En als je HEIC-foto’s op je PC hebt staan dan kun je die omzetten naar de gangbare bestandsformaten zoals .jpg en .png zodat je foto’s kunt bekijken zoals je gewend bent.

Gebruik hiervoor de iMazing HEIC Converter (geschikt voor meerdere foto’s tegelijkertijd). Deze App zet dan je HEIC-bestanden binnen een  handomdraai om naar .jpg.

YES! Géén paniek meer over dat HEIC bestandsformaten want na ’t lezen van dit artikel weet je iets meer hoe het één en ander in de praktijk werkt. Complimenten voor jou!

maud boom

KvK: 74547763
Telefoonnummer: +31 (0)6 515 911 36

Copyright © 2024 maudboom.com