Dag 17. Neem Goede Beslissingen.

Overweeg jij een fotobeheerprogramma aan te schaffen? Neem Goede Beslissingen!

’t Kan maar zo zijn dat je overweegt een fotobeheerprogramma aan te schaffen waarmee je je foto- en videocollectie kunt ordenen. En daar zijn er beste veel van op de markt. Mocht je nu overwegen zo’n systeem aan te schaffen, bedenk je dan een paar dingen:

  • Hoe tech-savy je bent; is er een pittige leercurve of heb je ‘t programma snel onder de knie?
  • Hoe zit je met je tijd? Lukt het je, maar vooral, ben je bereid om tijd vrij te maken om dit project dat, laten we eerlijk zijn, al zooooooolang op je to-do-lijst staan, te tackelen?

Jouw actiebereidheid. Hoe staat het daarmee?

Voordat ik ’t ga hebben over ‘t soort fotobeheerprogramma dat je aan kunt schaffen, vind ik het belangrijk je eerst nadenkt over je eigen actiebereidheid. Lees Tip 2 nog een keertje. Wat is je einddoel? Wat wil je met je foto’s en video’s doen? Als je een toverstaf zou hebben, wat zou dan je allergrootste wens? Als ’t antwoord dat je geeft je superrrr blij maakt, dan is dat je einddoel! Dat album voor je dochter die 21 jaar wordt over een paar maanden, of gewoon al je herinneringen overzichtelijk en gemakkelijk terug kunnen vinden op je computer?

Waarom zou je eigenlijk een fotobeheerprogramma gebruiken of aanschaffen?

Want je hebt je foto’s inmiddels opgeslagen in jouw Epicentrum, je mappenstructuur op je computer. Je maakt al ’n automatische back-up van al je beeldmateriaal en je met de zoekbalk op je computer vind je snel de juiste foto’s terug. Ik heb hieronder wat voordelen van het gebruik van een fotobeheerprogramma op ’n rijtje gezet:

  • De software organiseert je verzameling op een slimme manier.
  • Het schept orde in de chaos en het fotobeheer wordt eenvoudiger.
  • Alleen al ‘t bekijken van je foto’s is een hele verbetering.
  • Het beheer van je beeldmateriaal wordt eenvoudiger.
  • Er is meer overzicht in het beeldmateriaal dat je hebt verzameld.
  • Met metadata, zoekfunctionaliteiten schep je orde in de chaos.
  • Je zoekt makkelijker met titels, trefwoorden, speciale verzamelingen (slimme albums).
  • De foto’s kunnen worden bewerkt en filters worden toegepast.
  • Favoriete foto’s kunnen worden geclassificeerd met sterren of vlaggen.
  • Er kunnen bijschriften/titels en korte verhaaltjes aan je foto worden toevoegen.

Al met al, je wordt weer blij om met je foto’s aan de gang te gaan.

Het nadeel is van ’t fotobeheerprogramma is:

  • De leercurve, hoe tech-savy je bent; is er een pittige leercurve of heb je ‘t programma snel onder de knie?
  • De kosten van aanschaf. Wegen die op tegen de baten?
  • En je kunt ook tegen technische uitdagingen aanlopen, ’t Fotobeheerprogramma, moet, even simpel gezegd, kunnen ‘praten’, met het besturingssysteem van jouw computer. Is je computer nog ‘lekker’ snel en werkt je internet goed? Dat maakt ’t werken met je foto’s en video’s helemaal een stuk aangenamer.

5 soorten fotobeheerprogramma’s.

Als je dan besloten heb een fotobeheerprogramma te gaan gebruiken dan zijn er 5 soorten waaruit je kunt kiezen (let op: er is geen goed of fout, is maar net waar je voorkeur naar uitgaat):

  1. De eerste categorie zijn de mobiele apps voor je smartphone of tablet. Er zijn zeker een paar interessante apps, en er komen steeds nieuwe bij. Het probleem alleen dat mensen heel veel foto’s hebben, echt meer dan 10.000 stuks. Als je die allemaal op het kleine scherm van je telefoon zou moeten sorteren en ordenen en van metadata moeten voorzien is dat niet efficiënt en waarschijnlijk ook niet goed voor je gezondheid. Ik heb Flickr, maar die gebruik ik niet om mijn foto’s in te organiseren, maar meer om mijn fotoarchief te bekijken en erin te zoeken.

 

  1. De tweede categorie van fotobeheerprogramma’s zijn de verschillende webservices die via de Cloud werken. Je foto’s en video’s heb je je levenslang, en bedrijven kunnen failliet gaan, dus daar vertrouw ik mijn foto’s en video’s niet toe. Veel van deze sites ondersteunen de metadatastandaarden niet. En je moet je foto’s altijd uploaden naar hun website, om ze vervolgens weer naar je computer te downloaden als je er iets creatiefs mee wilt doen.

 

  1. De derde categorie zijn de fotobeheerprogramma’s die met een database werken zoals Apple Photos. Hier maak je een database aan waarin al je afbeeldingen zitten. Het grote nadeel hiervan is dat je niet bij je originele foto’s kunt komen. Dit is natuurlijk helemaal geen probleem als je een Apple-fan bent, en de rest van je leven bij Apple blijft, en de generaties na jou ook. Maar wat als Apple hun fotostrategie verandert, dan moet je maar uit zien te vogelen hoe je foto’s en video’s uit hun database kunt halen om weer met een ander fotobeheerprogramma verder te gaan. Wat ik ook niet heel fijn vind bij Apple Photos is dat, als je afbeeldingen of video’s exporteert, je vaak de metadata van je foto’s verliest. Zonde van je werk en tijd.

 

  1. De vierde categorie fotobeheerprogramma’s zijn bestandsbrowsers zoals Adobe Bridge of PhotoMechanic van CamerBits. Beide programma’s hebben super metadatafuncties die ze hebben goede organisatiefunctionaliteiten. Een ander groot voordeel is dat deze programma’s je fotobestanden rechtstreeks benaderen op je computer, de foto’s worden dus niet in een database van deze leveranciers geïmporteerd. Dus het bekijken van de foto’s gaat razend snel. Een nadeel van deze bestandbrowsers is alleen dat je maar in één mapje tegelijk kan werken. Dit is lastig en niet efficient als je een grote fotocollectie hebt en je wilt er de metadata toewijzen.

 

  1. De vijfde en laatste categorie van fotobeheerprogramma’s werkt in de Cloud, maar je kunt er ook voor kiezen het programma alleen op je computer te draaien. Dus niet in de Cloud. Al je foto’s staan in je eigen database, in de mappenstructuur zoals jij het wilt. Alles staat op de harde schijf van jouw computer of op je externe harde schijf. Ik heb het hier nu over respectievelijk Adobe Lightroom en Adobe Lightroom Classic. Het fotobeheerprogramma van Lightroom wordt ook door professionele fotografen gebruikt. Ik werk persoonlijk het liefst met de versie Lightroom Classic. Het is de beste manier om je foto’s en video’s te organiseren. De kracht zit hem in een catalogussysteem. Een catalogus is een database die de locatie van uw foto’s en informatie hierover over bijhoudt. Wanneer je je foto’s bewerkt, beoordeelt, trefwoorden toevoegt of andere activiteiten uitvoert met foto’s in Lightroom Classic worden al deze wijzigingen opgeslagen in de catalogus. De originele foto’s die op je harde schijf of externe harde schijn staan, worden niet aangeraakt. In de catalogus in Lightroom Classic zijn je originele foto’s omgezet tot zgn. previews. Er wordt dus een koppeling tot stand gebracht tussen de catalogus en het originele bestand. Als je dan vervolgens iets wijzigt (trefwoord toevoegt) in de preview in Lightroom Classic wijzig je dus eigenlijk iets op de foto in Lightroom Classic, de originele foto blijft intact. De grote voordelen hiervan zijn 1. er verandert niks aan je originele foto’s op je harde schijf, 2. Je kunt super snel zoeken in je fotobibliotheek en 3. als je per ongeluk een catalogus wist in Lightroom Classic, staan de originele foto nog op je harde schijf. Dus je kunt gewoon weer opnieuw een catalogus in Lightroom Classic aanmaken., 4. Lightroom Classic voldoet aan de IPTC metadata standaarden.

Nogmaals er geen goed of fout fotobeheerprogramma, de keuze is heel persoonlijk. En ieder heeft zo z’n eigen wensen, voorkeuren en budget.

Om je te helpen bij het kiezen van je ’t fotobeheerprogramma, staan hieronder enkele vragen opgesteld over zaken die je mag verwachten van je fotobeheerprogramma:

  • Is het programma gebruiksvriendelijk en bieden ze trainingsvideo’s, handleidingen goede klantenservice?
  • Gebruikt het programma niet-destructieve beeldbewerking (behoudt ’t je originele afbeelding)?
  • Voldoet het programma aan IPTC-normen voor het toepassen van metadata op je afbeeldingen? IPTC-normen zijn industriestandaarden waarover u hier meer kunt lezen.
  • Heeft het programma belangrijke functies zoals trefwoorden, een beoordelingssysteem, eenvoudige of geavanceerde fotobewerking, ’t toevoegen van bijschriften/titels en korte, speciale verzamelingen (slimme albums), enz.?
  • Biedt het programma een prettige kijkervaring of opties voor diavoorstellingen?
  • Kan het programma overweg met de verschillende video-extensies?
  • Kun je je foto’s gemakkelijk vanuit het ‘t programma te exporteren en delen?
  • En blijf je metadata intact als je je afbeeldingen exporteert?

Attentie attentie.

Let op dat je bij de aanschaf van een fotobeheerprogramma’s van een webservice die via de Cloud werkt, je je kostbare beeldmateriaal uit handen geeft aan deze online provider. Onderzoek dus van te voren goed hoe zorgvuldig en veilig zij met jouw foto’s en video’s omgaan.

  • Blijf jij eigenaar van je afbeelding? Lees de kleine lettertjes.
  • Heb je de volledige controle over de privacy instellingen van je afbeeldingen en zijn deze gemakkelijk te begrijpen?
  • Beschermt je provider jouw privacy met betrekking tot je persoonlijke gegevens? Gratis online fotobeheerprogramma’s geven jouw gegevens door aan derden voor reclamedoeleinden.
  • Laat de provider de metadata van je foto’s intact en blijft de oorspronkelijke grootte van je foto bewaart? Sommige webservices comprimeren je afbeelding en verwijderen je metagegevens. Er zijn erbij die de metadata uit je foto’s halen bij het uploaden, en er zijn erbij die de metadata wel meenemen naar de Cloud, maar zodra je gaat downloaden uit die Cloud, dan wordt de metadata verwijdert. Dat is best eng toch? Want, hoe zou je jij voelen als iemand de tekst van je oma op de achterkant van je geprinte foto uit zou vegen? Ik denk dat je boos bent, gefrustreerd of z’n minst teleurgesteld. Toch?
  • Biedt je provider genoeg ruimte om al je beeldmateriaal op te slaan? Sommige webservices hebben een limiet op de hoeveel ruimte die je tot je beschikking krijgt.
  • Maakt je provider het je gemakkelijk om je foto’s op te halen of te downloaden als u ervoor kiest om de service stop te zetten? Sommige webservices brengen kosten in rekening of hebben zgn. ‘downloadbeperkingen’.
  • Biedt de dienst belangrijke functies aan zoals ’t werken met een mappenstructuur, ’t toevoegen van metadata, trefwoorden, een beoordelingssysteem, ‘n eenvoudige of geavanceerde fotobewerking, ’t toevoegen van bijschriften/titels en korte, speciale verzamelingen (slimme albums), enz.?
  • Heeft de online provider een back-up geïnstalleerd en is alles goed beveilig
  • Biedt je online provider de mogelijkheid aan om bij jouw overlijden je gezinsleden toegang tot uw account te verschaffen?

Ik werk zelf graag met Lightroom Classic om twee belangrijke redenen:

  1. ik nog steeds bij mijn de mappenstructuur van mijn originele foto- en videocollectie kan komen en
  2. de snelheid bij het zoeken is fenomenaal.

Tip van de pro

Als je ervoor kiest om fotobeheerprogramma te kopen neem dan ook de tijd om de basis van het programma onder de knie te krijgen. Gebruik de gratis proefversies die worden aangeboden. Doe een test met een kleine groep foto’s zodat je kunt kijken en vergelijken hoe ’t werkt.

Ik ben van plan om in de toekomst mijn eigen werkflow in Lightroom Classic aan je te laten zien. Alle stappen, zoals je ze nu geleerd hebt in deze modules worden dan met behulp van Lightroom Classic aan je uitgelegd in een online cursus. Zoals ze zeggen: Stay Tuned.

maud boom

KvK: 74547763
Telefoonnummer: +31 (0)6 515 911 36

Copyright © 2024 maudboom.com