Dag 12. Een Plan Opstellen.

Ok, wat moet er eerst gebeuren? Wat is je einddoel? Heb je foto’s nodig voor een mijlpaal verjaardag? Wordt je vader 80 jaar, of je dochter 21?

Door je vanaf nu, ja vanaf vandaag, aan een systeem te houden gaat ’t je lukken dit soort foto’s snel terug te vinden. En om ’t je gemakkelijk te maken heb ik hieronder de stappen opgeschreven die ik dagelijks, wekelijks en maandelijks doe om mijn fotocollectie georganiseerd te houden.

De dingen die ik elke dag doe, doe ik, als ik even vrij ben, op m’n mobieltje. De zaken die ik maandelijks doe, doe ik op mijn computer thuis, op m’n desktop.

Dagelijks/wekelijks

Hartjes.

Werk op je telefoon altijd met je hartje. Hiermee geef je aan wat je favoriete foto is. Probeer, als ’t kan, dit ‘beoordelingssysteem’ toe te passen op de dag zelf, je hebt de foto’s net gemaakt en je weet nog precies wat er gebeurd is. Dit zijn eigenlijk de foto’s die ’t verhaal vertellen en die je gaat gebruiken in bijvoorbeeld je fotoboek, of in je digitale fotolijstje. Ik houd ervan waneer er mensen op m’n foto’s staan. Vrienden of familie, of in ieder geval een familietraditie, of evenement. Weet je, ’n prachtig plaatje van bergen is mooi, maar over 30 jaar, als je achterkleinkind ernaar kijkt, spreekt die berg niet tot de verbeelding.

Mensen.

Ik houd ervan wanneer er mensen (m’n gezin, vrienden, familie) op de foto’s staan. Weet je, ’n prachtig plaatje van bergen is mooi, maar over 30 jaar, als je achterkleinkind ernaar kijkt, spreekt die berg helemaal niet tot de verbeelding.

Weggooien.

Hoeveel foto’s heb je moeten maken voordat je die ene coole groepsfoto te pakken had? Gooi gelijk weg wat mislukt is. Ook de selfies waar je niet tevreden over bent: weggooien. En net als bij die bergen van net, als je niet van plan bent ze gebruiken, gooi dan ook de foto’s weg van die prachtig opgemaakt borden eten. Ze nemen, als je er niks mee doet, teveel opslagruimte in op je telefoon.

Verwijder referentiefoto’s.

Je weet wel, die foto’s waar ’t etiket op staat van de wijn die je wilt proberen of de plek waar je auto geparkeerd staat. Gebruik voor dit soort foto’s altijd je Notities Apps of Google Keep om informatie op te slaan. Deze, wat ik ‘referentiefoto’s’ noemen, horen niet thuis op je filmrol en screenshot ook niet. Die deze laatste in een apart mapje op je telefoon en neem ruim ze aan ’t einde van de maand op.

Gelijk downloaden op je filmrol.

Maak er een gewoonte van, om foto’s die je via e-mail hebt gehad, of via WhatsApp of social media, om die gelijk te downloaden op je filmrol van je mobiele telefoon.

Maak foto’s van kids’ kunstwerkjes.

Maak meteen een foto als de kunstwerken of andere memorabilia van uw kinderen het huis binnenkomen. Bewaar alleen de beste papieren exemplaren, wetende dat u een digitale kopie hebt opgeslagen voor de toekomst.

Leg gekke, leuke uitspraken vast.

Houd ’n dagboekje bij de hand. Of zet gekke, leuke, legendarische uitspraken vast in je Notities App. En lekker makkelijk, niet typen, maar inspreken. Dat is tegenwoordig het grote voordeel van Google’s spraakherkenningstechnologie. Deze belangrijke taak gemakkelijker en sneller te maken.

Maandelijks

Voeg trefwoorden toe.

Afhankelijk van de foto App die je gebruikt, raad ik je aan om trefwoorden toe te voegen aan je de foto’s die in je favoriete. Als de App die jij gebruikt, die functie niet heeft, download dan de gratis software van Amazone of Adobe Bridge en voeg de trefwoorden toe na het exporteren.

Exporteer je favorieten naar je ‘epicentrum’.

Je foto’s met je hartje zijn allemaal in je mapje favorieten terecht gekomen. Loopt ’t mapje na, kijk of er nog iets bij moet, of weg kan. Als je klaar bent, exporteer je, op de hoogte kwaliteit, je favorieten van die maand naar het daarvoor bestemde mapje, je ‘epicentrum’ op je desktop.

Controleer je back-ups.

Trek ‘n paar minuten uit, om te controleren of de back-up van je externe harde schijf nog goed werkt. Dit wordt belangrijker naarmate je harde schijf ouder wordt. Check ook je cloudback-up . En test af en toe uw cloudback-up door te proberen een bestand te exporteren. Zorg er ten slotte voor dat de foto’s en video’s op je mobiele telefoon ook gebackupt worden.

Vieren.

Consequent ‘je ding doen’ en er een dagelijkse gewoonte van maken, zorgt ervoor dat je aan het einde van het een prachtige mappenstructuur op je desktop hebt staan. Hier staan je beste foto’s en video’s. En ze zijn gemakkelijk terug te vinden. ’t Is nu een eitje om de diavoorstelling voor je vader’s 80-ste verjaardag te maken.

Hoe eet je ook alweer een olifant? Simpel. Door het in stukjes op te delen. Kleine hapklare stappen maken het veel gemakkelijker om de klus te klaren.

 

 

 

maud boom

KvK: 74547763
Telefoonnummer: +31 (0)6 515 911 36

Copyright © 2024 maudboom.com