Dag 30. Deel Jouw Familie Fotoarchief.

Deel Jouw Familie Fotoarchief.

Deel Jouw Familie Fotoarchief. Als je bergen leuke foto’s hebt genomen, dan wil je die waarschijnlijk ook met je vrienden of familie delen. Op ’t internet zijn de nodige clouddiensten, online services, te vinden waar je familiefoto’s kunt uploaden, delen en archiveren.

Als je er gebruik van maakt, zorg dan altijd dat je eerst de gratis proefversie gebruikt. Test dan ook even met een  klein aantal foto’s of ’t naar je zin is. Doe dit voordat je je definitief vastlegt bij één van die clouddiensten. Sommige diensten zijn gratis, en verwijderen metadata of gebruiken je gegevens voor commerciële doeleinden (Google Foto’s) en bij andere betaal je een bedrag als je boven een bepaald aantal MBs uitkomt (Flickr).

Let op met Social Media.

Ook kun je sociale media zoals Facebook of Instagram gebruiken om foto’s en verhalen te delen. Alleen hou bij deze vorm van delen, wel privacy en de beveiliging van je foto’s en video’s in de gaten. Zorg ervoor dat je ook van dit beeldmateriaal een back-up hebt. Want als één van de partijen ermee stopt, ben je zonder back-up alles kwijt.

Jouw Familie Fotoarchief heeft historische waarden.

Gelukkig zijn er clouddiensten die zorgvuldig met je afbeeldingen, video’s, audio’s en documenten omgaan. ’t Voordeel van deze online archieven, is dat je een mooie tijdlijn kunt creëren van je familieverhaal. Die je vervolgens gemakkelijk samen je familieleden kunt bewerken, bijhouden en delen. Als elk familielid z’n steentje bijdraagt door foto’s en details aan de tijdlijn toe te voegen, krijgt jullie Familie Fotoarchief historische waarde.

Wees selectief.

Een familiearchief is een zorgvuldig samengesteld online album, geen stortplaats voor al je foto’s. Kies dus de foto’s en video’s uit die ’t verhaal ’t beste vertellen en laat de rest gewoon in je Epicentrum op je hoofdcomputer zitten.

Hang trefwoorden en bijschriften aan je foto’s.

Stel je voor dat jouw kleinkinderen, en de generaties daarna, nog steeds kunnen genieten van de verhalen die door jou in het Familie Fotoarchief zijn gezet. De namen van de personen op de foto of video, enkele trefwoorden en een bijschrift. ’t Is net als ’t beschrijven van de achterkant van je foto.

Betrek anderen erbij als jij ’t niet meer precies weet.

Jij kunt je vast niet alles herinneren. Dus betrek zoveel gezins- en familieleden erbij om ervoor te zorgen dat de leukste, indrukwekkendste familieverhalen worden beschreven.

Maak juiste keuze, bijvoorbeeld Flickr.

Het internet staat vol met deze gratis en betaalde clouddiensten, dus bedenk goed wat je precies wil. Zo’n online archief kan een erfstuk worden waar de generaties na jou ook van kunnen genieten. Hieronder volgen een paar voorbeelden, en ik begin met Flickr.

  • Flickr is één van de vele website waarmee je gemakkelijk foto’s kunt delen. Je kan je publieke foto’s in jouw ‘foto-stream’ delen met anderen door het adres uit je browservenster te kopiëren en het in een e‐mail te plakken. Iedereen kan jouw publieke foto’s zien, of diegene een account heeft bij Flickr of niet.
  • Als je privéfoto’s met mensen wil delen, kan je een ‘Guest Pass’ gebruiken. Je kan iedereen toegang verlenen tot de gehele inhoud van één van jouw ‘fotoalbums’ in Flickr’.
  • Zo deel je dus de foto’s van een familie-uitje. Je stopt die foto’s in een ‘fotoalbum’ van Flickr, ,stuurt je familie de link toe en BAM! ze kunnen de foto’s bekijken en downloaden. En jij bepaalt hoe lang de Guest Pass geldig is. Is hij verlopen, dan heeft de familie geen toegang meer.
  • Een ander groot voordeel van Flickr, is dat je je foto’s een trefwoord mee kan geven zodat je niet meer hoeft te scrollen (je weet wel: je vinger op ’t scherm van je telefoon en maar omhoog ‘swipen’ op zoek naar die ene foto). In Flickr typ je ’t woord ballon en BAM! alle ballonnen in je Flickr filmrol komen naar boven.

Voordeel.

Je hebt alles onder controle, je bent georganiseerd en je bent snel in ’t terugvinden van je foto’s.

Andere clouddiensten zijn:

Laat me via hello@maudboom.com weten of je al gebruik maakt één van deze online services.

maud boom

KvK: 74547763
Telefoonnummer: +31 (0)6 515 911 36

Copyright © 2024 maudboom.com