Verzamel van te voren alle materialen die je nodig hebt om je foto’s, video’s, dia’s, fotoboeken en dergelijke te ordenen.
Voordat je aan de slag gaat met je foto’s, dia’s, fotoboeken en wat al niet meer, verzamel van te voren alle materialen die je nodig hebt om het te ordenen soepel te laten verlopen.
Dit zijn de ‘must-haves’ bij ’t op orde brengen van fotoleven:
- Katoenen handschoenen: Vingertoppen bevatten een olieachtig goedje dat je foto’s kan aantasten.
- Gezichtsmasker: Als je geprinte foto’s muf ruiken, of als ze op een zolder of in een kelder zijn opgeslagen, dan kunnen er schimmelsporen op de foto zitten. Dit kan je enorm irriteren tijdens het sorteerproces.
- Zacht potlood, blauw of zwart: als u foto’s sorteert, wilt u misschien een datum, jaar of naam op de achterkant van een foto zetten. Wat je met dit potlood ook op de foto zet, het is niet permanent, en bij het schrijven op de foto krijg je geen deuken. Gebruik nooit een pen om op de achterkant van je foto’s te tekenen of schrijven.
- Indexkaarten: noteer details, feiten, verhalen en data op indexkaarten en houd de kaarten met desbetreffende geprinte foto’s bij elkaar. Indexkaarten kunnen worden gescand met geprinte foto’s, zodat belangrijke details gegroepeerd blijven.
- Foto-veilige opbergdoos van archiefkwaliteit: als je een fotobox van goede kwaliteit kiest, blijven uw foto’s veilig. De dozen kunnen ook gebruikt bij het sorteren
- Flosdraad en je föhn: als je een album in handen hebt waar de hele foto’s op de pagina is vastgeplakt, een zgn. ‘peel and stick’-album, dan komt het flosdraad, dat je normaal gesproken gebruikt voor ’t flossen van je tanden, goed van pas. In sommige gevallen verwijder je de foto’s heel gemakkelijk uit het fotoboek.
- Camera op je mobiele telefoon: als je oude fotoalbums hebt, en daar staan de nodige krabbels naast de foto’s, dan kun je een foto maken van die pagina. Deze pagina en de foto’s worden bijeen gehouden.
- Post-its en notitieboekje: deze zijn handig voor het maken van een tijdlijn tijdens het sorteerproces.
- Externe harde schijf: kies een harde schijf van goede kwaliteit. Houd rekening met het aantal afbeeldingen dat je al hebt. Alles moet natuurlijk ook op je harde schijff kunnen passen.
- Vuilniszakken: weggooien, weggooien, weggooien die onbedoelde foto’s en video’s. Hoe vaak ik al een foto heb gemaakt van het plafond van de auto of van mijn been? Dit is me al heel heel heeeeel vaak overkomen. Met als resultaat veel foto’s en video’s van generlei waarde. Klinkt dit je bekend in de ore? Laten we ze allemaal verwijderen.
Hoeveel denk je er vandaag weg te kunnen doen?
We hoeven ze echt niet alle foto’s te bewaren. Dus, pak vandaag 5 minuten en verwijder de ‘onzin’ foto’s. Doe er 5 tot 10 weg. Als ik het kan, kun jij ’t ook.