Dag 15. Hoe te Organiseren?

Hoe organiseer ik toch mijn fotochaos?

Nou, dat kan op verschillende manieren. Weet dat er geen goede en ook geen slechte manier is, maar dat er wel een manier is die jou ’t meeste aanspreekt. Dus, als jij je foto’s op chronologische volgorde bewaart, super! Ga daar dan vooral mee door en kijk of er systemen zijn waarmee jij je werkwijze kan verbeteren. Als bij jou al je foto’s overal-en-nergens op je computer staan, begin dan met ’t organiseren op thema: vakanties, feestdagen, kinderen, verjaardagen, etc.

Wat doe je verkeerd?

Uit onderzoek blijkt dat 83% van de respondenten hun foto’s en video’s niet in één mapje op hun computer hebben staan, maar zoals ik al eerder zei staan ze overal op de computer, op tablets, op mobiele telefoons, op geheugenkaarten, op externe harde schijven en op DVDs. Ze zijn verspreid over het internet bij cloud-leveranciers zoals Dropbox- of Google-foto’s en sociale mediasites zoals Facebook en Instagram.

’t Is eigenlijk net als met je wasgoed, als je geen systeem hebt, stapelt het zich op-en-op-en-op, totdat je geen schoon ondergoed meer hebt voor je gezinsleden. En dan is de chaos compleet, incl. stress en boze gezichten en je voelt je doodmoe en ongelukkig.

En die wasgoed, die komt altijd maar weer terug, in elk huishouden. Dus zodra je er een systeem voor bedenkt loopt het beter en is er minder chaos. Bijvoorbeeld: iedereen in ’t gezin weet, dat op zaterdagochtend de was wordt gedaan. Dus iedereen zorgt ervoor dat de vuile kleding in de wasmand zit, zo niet, dan worden jouw kleren niet gewassen.

Zorg voor een systeem.

Zo’n simpele afspraak zorgt voor duidelijkheid en harmonie in ’t gezin waardoor er tijd en energie voor jezelf overblijft om leuke dingen te doen. Dingen waar je plezier aan beleeft en waardoor je je einddoel (tip 2.) zeker gaat realiseren. Met andere woorden, zorg voor een systeem. Ook voor je foto’s en video’s.

Hoe dan?

Stap 1. Maak op je computer een mappenstructuur aan met de verzamelplaats van al je beeldmateriaal, die je ‘Epicentrum Afbeeldingen’ noemt. Dit is de enige locatie op je computer waar je alle foto’s en video’s opslaat. Dit is ook de gouden tip om je foto’s geordend te houden. Alles gaat in dat ene mapje zodat het maken van een back-up ook een fluitje van een cent is.

Stap 2. Dit Epicentrum bestaat dus uit je hoofdmap met daaronder een reeks van submappen op jaartal die al je digitale afbeeldingen en video’s bevatten. Houd het simpel en maak ’t zo dat je ’t ook gemakkelijk kunt uitbreiden.’t Meest voor de hand liggend is dus een mappenstructuur op jaartal, dit omdat je digitale foto’s vrijwel altijd een datum ingesloten hebben. En een ander groot voordeel om ’t chronologisch te doen, is dat je computer voor jou kan sorteren op datum. Een mappenstructuur op thema kan natuurlijk ook. Dit werkt bijvoorbeeld weer goed als je foto’s gaat inscannen.

Hieronder is 2 simpele voorbeelden van een mappenstructuur.

Epicentrum Afbeeldingen op chronologische volgorde:

 • 2020
  • 2020-01-01
   • 2020-01-01_Kor en Maud Nieuwjaarsfeest Buren Oosterhout
   • 2020-01-15_Familie Boom Foekens vakantie Gerlos Oostenrijk
  • 2020-02-02
   • 2020-02-14_Kor en Maud Valentijnsdag Restaurant De Gieser Wildeman

Epicentrum Afbeeldingen op thema gebaseerd:

 • 1980
  • Vakanties
   • Gerlos, Oostenrijk
   • Herkingen, Zeeland
  • Feestdagen
   • Carnaval
   • Sinterklaas
   • Kerstmis
  • Sport
   • Voetbal
   • Tennis

Tip van de pro.

 1. Gebruik in je mappenstructuur altijd cijfers voor de datum inclusief de middenstreep, gebruik de letters van het alfabet en gebruik de lage streep (underscore). Vermijd schuine streep (/), dubbelpunt (:), speciale tekens, en andere leestekens.
 2. De mappenstructuur die ik hier heb uitgelegd is een ‘vriendelijke’ optie en kan gewoon op je computer worden samengesteld. Misschien heb je dat zelfs al gedaan. Super goed!
 3. ‘k Heb het in deze Tip niet gehad over de verschillende soorten fotobeheer programma’s die er zijn. Ik kan je wel verklappen dat Lightroom Classic mijn favoriet is. En nee, ik heb er geen aandelen, en ik krijg ook geen vergoeding voor het maken van reclame voor hen. Het is gewoon een top product van een gerenommeerd bedrijf dat al sinds 1985 bestaat. Meer hierover in een latere september Tip.

Vragen?

Heb je vragen? Stuur me een bericht via hello@maudboom.com

maud boom

KvK: 74547763
Telefoonnummer: +31 (0)6 515 911 36

Copyright © 2024 maudboom.com