Dag 10. Kids’ Kunstwerkjes Bewaren.
De wens om fotoboeken (al dan niet digitaal) van onze kinderen te maken, komt waarschijnlijk omdat we willen dat onze kinderen hun herinneringen en de bijbehorende verhalen niet vergeten. Dat ze de rest van hun leven gewoon ‘t fotoalbum erbij kunnen pakken, erin kunnen bladeren om vervolgens terug in de tijd te worden gekatapulteerd.

Zelfvertrouwen van je kind vergroten.

Het is wetenschappelijk ook bewezen dat het gevoel van eigenwaarde van een kind hoogstwaarschijnlijk toeneemt als er foto’s en verhalen over zijn of haar leven zijn vastgelegd.

Stap één – Verzamel.

Zorg ervoor dat alles foto’s, papieren, tekeningen, de Avond4daagse-medaille, noem maar op, dat ’t allemaal op één plek verzameld is.

Stap twee – Het Mentale Spel.

’t Is een enorme klus dat ben ik met je eens. Voordat ik begin, bedenk me altijd: Hoe eet ik ook alweer ‘n olifant? ‘t Antwoord is natuurlijk simpel. In kleine stukjes. Voor mij is dit een mooie metafoor voor hoe ik naar nieuwe, grote taken kijk. Begin. Stap. Voor. Stap.

En zorg dat je gefocust bent en blijft op die klus. Bijvoorbeeld: eerst het fotoboek van je oudste kind. Zet die oogkleppen op voor de broodnodige FOCUS, en begin. Eerst oudste. Eén jaar tegelijk. Dan volgt de rest, en zo kom je in de FLOW, stuk je bij beetje.

Stap drie – Een plan maken.

Zorg dat je een einddoel voor ogen hebt. Als je ‘t fotoboek -in gedachten- al af hebt, en je ziet in gedachten jezelf of je kind erin bladeren, dan houdt dàt je op koers. Dus bedenk je iedere keer weer: welk stapje moet ik nu zetten, om de volgende pagina van het fotoboek te maken? Houd je einddoel voor ogen.Als maken foto’s en ’t vertellen van je verhalen je hobby is, dan kun je je einddoel nog groter maken en bedenken dat je in totaal bijvoorbeeld 6 fotoboeken gemaakt wil hebben voordat je kind ‘t nest verlaat.Want op een dag, als je kind een eigen huis en een eigen gezin heeft (of wanneer ze maar willen), nemen ze hun set fotoboeken mee om te bewaren + genieten + uiteindelijk door te geven aan hun nageslacht.  Dat is een duidelijk einddoel waar je steeds op terug kunt vallen.

Stap vier – Aan de Slag.

Ja. Dan is ‘t tijd om eraan te beginnen. Bij mij gaat dat zo:

◊ Alles wat ik heb, en wil bewaren om in ’t fotoboek te vereeuwigen, is op jaartal verzameld en zit in mapjes. Super simpel.

◊ Als ’t dan tijd is om aan de slag te gaan, pak ik één mapje tegelijk om mee te werken (denk aan die oogkleppen).

◊ Ik ga door ’t mapje heen en maak 4 stapels per jaar:

  1. Originelen om in je fotoboek te verwerken (in enveloppagina’s, wanneer ik bijvoorbeeld scrapbook met Project Life van Becky Higgins).
  2. Dingen om te scannen.
  3. Dingen om te fotograferen (omdat ‘t te groot is om normaal te scannen).
  4. Spullen om weg te gooien.

◊ Zodra de stapels met deze subcategorie klaar zijn, ga ik verder en

  1. Zorg ik dat de originelen ingeplakt worden, of in de enveloppagina’s gaan van mijn scrapbook.
  2. Scan ik dingen in. Ik gebruik een scanner voor het vastleggen 2D-illustraties, zoals kleurplaaten en tekenen.
  3. Fotografeer ik dingen die oversized en 3D zijn of de met glitter bedekte meesterwerken.
  4. Ik bewaar al die gescande en gefotografeerde bestanden op jaar geordend in mapjes op m’n computer, en alles is geback-upt.
  5. Gooi ik weg wat ik niet nodig hebt. Sterker nog: als ik dingen eenmaal hebt gescand en gefotografeerd, dan gooi ik die originelen weg. Dat voelt heel bevrijdend.

◊ Als je ‘t jaar dan hebt verwerkt, dan ga je door naar het volgende jaar. En dan de volgende, enz.

Fotoboeken maken op kalenderjaar of schooljaar?

Allebei is mogelijk. ’t Is maar net wat je voorkeur heeft. Bij ’t hanteren van het schooljaar kun je je fotoboek laten beginnen bij aanvang van elke nieuwe ‘klas’. Het levensjaar loopt dan dus van augustus (bij ’t begin van het nieuwe schooljaar) en loopt tot juli van het volgende jaar. Je sluit elk schooljaar en dus je fotoboek af met de zomervakantie.

’t Eerste fotoboek van je kind kan gevuld worden met geschiedenis (zoals de familiegeschiedenis, het huis waarin jullie wonen, je huisdier, opa’s en oma’s, enz.). Dan volgt de geboorte en eerste levensweken. ‘t Tweede album kan het eerste levensjaar zijn met maandelijkse hoogtepunten en mijlpalen. Daarna gaat ’t over naar de dreumes-, peuter-, kleuter- en basisschool. En hoe ouder je kind wordt, hoe meer jaren er in één album passen.

De levensfasen van baby tot adolescent

De regel is: er is geen regel. Doe gewoon lekker je ding. Mocht je een beetje houvast willen, hieronder in chronologische volgorde de levensfases van baby naar adolescent. En ’t leven begint bij de geschiedenis van jullie familie.

Geschiedenis
Geboorte
Baby, tot 1 jaar, gebrabbel, lettergrepen en eerste verstaanbare woorden papa,  mama
Dreumes, tot 2 jaar, kan één of meer woorden uitspreken
Peuter, tot 4 jaar, vertelt over gevoelens, wensen, stelt vragen (1000 tot 2000 woorden)
Kleuter, tot 6 jaar, duidelijke taal
Basischool, 3e groep, tot 7 jaar
Basischool, , 4e groep, tot 8 jaar
Basischool,  5e groep, tot 9 jaar
Basischool,  6e groep, tot 10 jaar
Basischool, , 7e groep, tot 11 jaar
Basischool,  8ste groep, tot 12 jaar

Middelbareschool, 1ste klas, tot 13 jaar
Middelbareschool, 2ste klas, tot 14 jaar
Middelbareschool, 3ste klas, tot 15 jaar
Middelbareschool, 4ste klas, tot 16 jaar
Middelbareschool, 5ste klas, tot 17 jaar
Middelbareschool, 6ste klas, tot 18 jaar

Hbo of Universiteit o.i.d., 1ste klas, tot 19 jaar
Hbo of Universiteit o.i.d., 2ste klas, tot 20 jaar
Hbo of Universiteit o.i.d., 3ste klas, tot 21 jaar
Hbo of Universiteit o.i.d., 4ste klas, tot 22 jaar

Wat ik je hier vertel, is mijn methode. Stuur jouw tips, aanvullingen, mening, vragen en/of opmerkingen naar hello@maudboom.com. ‘k Ben benieuwd wat er door je heengaat als je dit leest. Mail me.

maud boom

KvK: 74547763
Telefoonnummer: +31 (0)6 515 911 36

Copyright © 2024 maudboom.com