Dag 14. Begin met Digitaal.

Pak eerst je digitale foto’s aan. Het risico dat je deze verliest is groter dan ’t verlies van je afgedrukte foto’s. Want de grote vraag is: heb je een back-up van al je digitale foto’s?

Zijn je digitale foto’s over 100 jaar nog steeds voor handen denk je?

We willen natuurlijk allemaal JA antwoorden op deze vraag. Alleen het onderhoud van onze digitale foto’s is compleet anders en ook moeilijker dan het onderhoud van onze afgedrukte foto’s.

De meesten van ons hebben foto’s gezien, en misschien zelfs vastgehouden, die meer dan 100 jaar oud zijn. Afgedrukte foto’s kun je zo bekijken. Super simpel. Daar heb je geen enkel apparaat of fotoprogramma voor nodig. Zolang je de afdrukken maar veilig bewaard zijn, kun je ze toekomstbestendig maken en zelfs van generatie op generatie doorgeven.

Digitale foto’s moet je steeds aandacht geven en goed managen om te zorgen dat ze over 100 jaar nog steeds bekeken kunnen worden. En dat is nu precies de grootste uitdaging waar we vandaag de dag voor staan, want we maken zo ontzettend veel meer foto’s en video’s met onze mobiele telefoon, dan met onze fototoestel met fotorolletjes waarmee we 24 of 36 foto’s konden maken.

Pak je telefoon er nu maar eens bij. En kijk ‘n minuut of 2 à 3 naar de foto’s en video’s die op je filmrol staan.

En wat zie je zoal? Heb je tientallen zonsondergangfoto’s? Screenshots van iets dat je online hebt gezien? Zijn er foto’s van de schoenen die je wilt kopen? Foto’s van een geweldige maaltijd die je hebt gehad in je favoriete restaurant? Misschien heb je een serie van die burst-afbeeldingen omdat je bent vergeten die instelling uit te schakelen.

Joh, je bent absoluut geen uitzondering. Zo ziet namelijk de gemiddelde filmrol bij de meeste mensen er vandaag-de-dag uit.

Hou grip door weg te gooien.

‘k Het ’t al een paar keer gezegd tijdens deze ‘Red Je Foto’s Maand’, de gouden tip is en blijft: je kunt niet vaak genoeg je foto’s verwijderen. Steeds als je een minuutje tijd hebt, check je camerarol en verwijder de foto’s die je dubbel hebt gemaakt.

Ik zal je vertellen, ik ben zo happy dat ik altijd en overal foto’s kan maken. Maar soms, heel soms, verlang ik terug naar de dagen dat we een fototoestel hadden met een rolletje erin, waar we 24 of 36 foto’s mee konden maken. ‘k Was me er toen ook bewuster van waar ik foto’s van maakte. En ’t allergrootste voordeel was, dat ik ook mijn foto’s in fotoboeken plakte. Ik deed er meer leuke dingen mee.

Tegenwoordig heb je gewoon helemaal niet in de gaten hoeveel foto’s je wel-niet maakt, hoeveel je er hebt, en waar je ze hebt opgeslagen. Over het algemeen zijn de foto’s die we hebben gemaakt, ook nog ‘ns verspreid over meerdere apparaten (zoals op onze computer, laptop, oude telefoons, USB sticks enz.) en vaak hebben we daardoor die foto ook twee of drie dubbel opgeslagen. En dat neemt natuurlijk ook kostbare geheugenruimte in.

Back-uppen.

Als je je dan ook nog eens bedenkt dat je geen, of geen goede, back-up hebt van al je foto’s, dan kun je eigenlijk op je vingers natellen dat je digitale herinneringen gevaar lopen. Computers crashen, mobiele telefoon vallen en gaan stuk, externe harde schijven gaan gemiddeld 5 jaar mee, daarna krijgen ze kuren, cloudleveranciers gaan failliet of ze veranderen hun voorwaarden ineens, waarna je niet eens meer bij je foto’s kunt komen.

En dan? Wat gebeurt er met je foto’s? Ze zijn weg. Voor altijd. En zeker als jij de familie archivaris bent en de hoogtepunten van jullie gezin vastlegt, is het een hard gelach als je de foto’s niet meer hebt.

Waar moet je nou beginnen met ’t tackelen van je fotoberg?

Ok, wat moet je doen? ’t Is geen verrassing meer als ik je ga vertellen dat je de foto’s die je hebt liggen, naar één plek op je computer moet te brengen, het zgn. Epicentrum. Daar kun je altijd alles gemakkelijker terug vinden en back-uppen.

Dus:

  • Zet je favoriete foto’s en video’s in je ‘epicentrum’ op je desktop en maak je back-up (meer info over back-ups volgt).
  • Trek daarna ‘n paar minuten uit, om te controleren of de back-up van je externe harde schijf nog goed werkt. Dit wordt belangrijker naarmate je harde schijf ouder wordt.
  • Check ook je cloudback-up . En test af en toe je cloudback-up door te proberen een bestand te exporteren. Zorg er ten slotte voor dat de foto’s en video’s op je mobiele telefoon ook geback-upt worden.

Het is dan ook geen wonder dat we niet weten waar we moeten beginnen met onze grote fotoberg!

maud boom

KvK: 74547763
Telefoonnummer: +31 (0)6 515 911 36

Copyright © 2024 maudboom.com