Dag 18. Pas op: Chemische Sandwich.

Pas op: Chemische Sandwich, ’n zelfklevend fotoalbum. Als je aan ’t speuren, verzamelen, sorteren en ’t ordenen bent, ben je vast wel ‘ns zo’n Chemische Sandwich tegengekomen. Het zelfklevend fotoalbum! Zo’n fotoalbum dat bestaat uit (blanco) stijve bladen waarop zelfklevende lijntjes zijn aangebracht en waar een doorschijnend stuk folie overheen ging. Je lichtte ‘t folie op, plakte de foto op de voorgelijmde pagina en daarna ging ‘t doorschijnende folie er weer overheen.

Razend populair in de jaren-80.

Ze waren razend populair, zo’n 25 – 30 jaar geleden. En als je de foto wilde vervangen door een nieuwe foto, was dit geen probleem: de foto was makkelijk van de zelfklevende pagina te halen.

Pas op: Chemische Sandwich, een gevaar voor je foto’s.

Toen wisten we alleen nog niet, dat deze fotoalbum niet veilig zijn voor onze foto’s. Er zitten namelijk onveilige componenten in die als een ‘chemische sandwich’ werken op je foto’s.

’t Grootste gevaar van deze fotoalbums op je afbeeldingen, zit ‘em in:

  1. de zure kartonnen pagina’s
  2. de zelfklevende lijntjes lijm op de pagina
  3. de plastic overlay.

Met z’n drieën bij elkaar is dit de ‘chemische sandwich’. Als je de foto’s in deze zelfklevende albums laat zitten, holt de kwaliteit van je foto’s, door de jaren heen, hard achteruit.

Wat moet je doen om je foto’s veilig te stellen?

Wat je nu eigenlijk heel snel zou kunnen doen, is de afbeeldingen zo snel mogelijk uit dergelijke fotoalbums halen en ze inscannen. Geef dit een hoge prioriteit. Je kunt er niet vroeg genoeg aan beginnen.

Soms zitten ze muurvast. En dan?

Nou, en als je dan begint, zijn sommige foto’s super gemakkelijk van de pagina te verwijderen. En soms zitten ze muurvast.

Hieronder ‘n paar tips hoe je voorzichtig de foto’s kunt verwijderen:

  1. Zoek een foto in het album op die je kunt ‘weggooien’ is en probeer deze eerst te verwijderen door voorzichtig een hoek op te tillen. Als het gemakkelijk omhoog komt zonder de foto te hoeven trekken of krullen, ga dan verder.

 

  1. Als de afbeelding vastzit, pak dan een dunne metalen spatel en werk deze voorzichtig onder de foto, en wiebel de foto los. Je kunt in plaats van de spatel ook gewoon een stukje (liefst de niet-gewaxte) tandzijde onder de hoek van de foto schuiven om vervolgens voorzichtig heen en weer te zagen om de lijm los van de foto te krijgen.

 

  1. Probeer de achterkant van de foto een beetje op te warmen met een föhn en probeer dan opnieuw me de tandzijde de foto los te zagen. Of verwarm de metalen spatel en gebruik deze om de lijm zachter te maken.

 

  1. Probeer een product als Un-du te gebruiken (verkrijgbaar op Amazone). Deze zgn. ‘lijmverwijderaar’ wordt door die-hard-scrapbookers gebruikt. ’t Is een, voor je foto’s, veilig product dat je op de achterkant van foto’s kunt gebruiken.

 

  1. Lukt dit allemaal niet, laat dan je foto’s in de albums zitten en maak kopieën met óf je een flatbed- óf mobiele scanner.

 

Zijn jouw herinneringen in deze zelfklevende fotoalbums het waard om gered te worden? Ja! Als je toch van plan was de foto’s in te scannen om ze ook voor ‘later’ veilig te stellen, begin dat eerst met deze Chemische Sandwiches.

 

maud boom

KvK: 74547763
Telefoonnummer: +31 (0)6 515 911 36

Copyright © 2024 maudboom.com